Varianter på smaksättningar
Några goda smaksättningar att variera av rabarbermarmelad.
- En halv tsk stött kafemumma
- En 3 cm grovhackad färsk ingefära
- Med ingefära och citron
- En halv vaniljstong (vaniljsmak);
- En 2 tsk lakrits
- En kanelstång.
1 liter rabarbermarmelad
- Förberedelse: 5 min
- Tillagning: 20 min
- Klart på: 25 min
Detta lakritspulver från Lakritsfabriken finns i två olika utförande. Den ena är grövre medans den andra är mer smaksatt och fint pulver. Jag använder båda.
Ingredienser
- 0,5 kg rabarber, rensad och i bitar
- 400 gram syltsocker
- 0,5 dl citronsaft (valfritt)
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull med lock som rymmer minst 2 liter.
- Värm rabarbern försiktigt och rör då och då så den släpper vätska. Sätt på lock och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då. Rabarbern vätskar sig själv men man kan tillsätta ca 2 msk vatten i början för om man vill få igång det hela.
- Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
- Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen