Recept på rabarbermarmelad med lakritssmak

Varianter på smaksättningar

Några goda smaksättningar att variera av rabarbermarmelad.

  • En halv tsk stött kafemumma
  • En 3 cm grovhackad färsk ingefära
  • Med ingefära och citron
  • En halv vaniljstong (vaniljsmak);
  • En 2 tsk lakrits
  • En kanelstång.

1 liter rabarbermarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Detta lakritspulver från Lakritsfabriken finns i två olika utförande. Den ena är grövre medans den andra är mer smaksatt och fint pulver. Jag använder båda.

Ingredienser

  • 0,5 kg rabarber, rensad och i bitar
  • 400 gram syltsocker
  • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull med lock som rymmer minst 2 liter.
  4. Värm rabarbern försiktigt och rör då och då så den släpper vätska. Sätt på lock och koka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då. Rabarbern vätskar sig själv men man kan tillsätta ca 2 msk vatten i början för om man vill få igång det hela.
  5. Tillsätt syltsockret och koka i 2 minuter under omrörning.
  6. Fördela i glasburkarna och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *