Här hemma har vi gjort plommonvin i veckan. Och idag tänker jag dela med mig av mitt recept!
.Tjingeling Lördag!
.
Åhhh idag vaknar vi upp till en stor gul sol på himlen och sensommar värmen är på topp igen, så himla härligt och jag är fulladdad av energi!! I veckan som gick så har jag gjort ett super gott plommonsvin som jag vill dela med mig av receptet här på Karma. Nedan följer receptet så du enkelt kan göra ditt eget plommonvin
Recept på plommonvin
.
1,5 kilo plommon i bitar, rensat
1 st citron
1 kilo socker
1 paket jäst
4-5 liter vatten
.
.
Gör så här:
.
Koka frukten med 4 l vatten för att döda ovälkomna svampar och bakterier. Låt svalna till 37 grader.
.
.
.
Rör i och lös sockret, lös och rör försiktigt i jästen.
.
.
.
Häll över alltsammans i en kruka, som i mitt fall med lock, eller en hink med lock. Det finns vinhinkar som har tryckreglering. men det går bra utan också om man kommer ihåg att lätta på locket emellanåt och tryckutjämna.
.
Nu ska vinet börja jäsa. Under första veckan mår vinet bra av att röras/hinken röras så det blandar sig och så. En gång om dagen. Sen gör man detta en till två gånger i veckan resten av första månaden. Sen ska vinet stå. cirka tre månader till. totalt cirka fyra månader. Eller längre om man vill ha starkare ? Jag kommer att ha den längre då jag har tänkt att göra ett dessertvin som jag skall ha till smarriga ostbrickor i vinter ♥♥♥
Sen ska vinet tappas på flaska. Kokade, destillerade flaskor så som ni gör med vanliga flaskor när ni gör egen saft. Pass på bottensatsen!! Nu ska vinet efterlagras svalt. Gärna i en sval källaren. Innan man häller på flaska och stänger kan det vara bra att smaka och se om sötman är bra. Om inte, räddas vinet med mera socker. Viktigt att veta: det jäser fortfarande så man måste lätta på trycket i flaskorna då och då, annars kan man få en vinfontän när man väl öppnar flaskan, hihi.
.
Nu ska vinet stå ett halvår till, med fördel längre. Ju längre desto godare!!
Lycka till!
.
.
.
Kolla in min fab vin luftare & dekantering droppkork som jag vann inne på denna fina blogg här.
.
.
Vill också passa på att bjuda er på lite vintips. Karmas absoluta favoriter just nu är denna Amaronen ovan till festliga och lite tyngre middagar. Till lite mer allrondvin så föredrar jag denna utsökta röda vinet från Italien Monti Garbi som är ett Ripasso vin. Vi köper alltid vin från Italien!! Men igår ville vi vara lite extra roliga så vi blev rekomenderade detta spanska vin och är ett nytt tillskott i systembolagets soritment. Och jag måste ändå säga att det var en mycket god nyhet dom har fått in. Lite kryddig och mustig i smaken. Den kommer jag nog att köpa igen trots att det inte är en Italienare, hihihi. Den passade utmärkt till en blodig oxfilé med rostade rotfrukter, med sin lite peppriga karaktär!
Andra inlägg om vin:
https://roomofkarma.se/gute-vin-soare/
https://roomofkarma.se/vin-rocca-di-montemassi/
https://roomofkarma.se/tjejkvall-pa-turinge-ost-vin/
.
.
Nu skall jag åka och hämta vårt stora Socker som har varit borta sedan igår eftermiddag hos sin bästis på sova över kalas! Seda blir det en tripp ner till Göteborg för att mysa runt på stan och ta oss en fika på vårt nya favorit Café ♥
.
.
.
.
KRAM
Vad spännande att göra sitt eget vin:)
Vi älskar också Amarone! Här i Spanien dricks det dock mest bara Rioja när det vankas rött. Eftersom det är ett vinproducerande land finns det inte något större internationellt utbud.
Kram
Rebecca
Hej! När har du ner citronen i vinet? 🙂
Hej! Undrar om bären ska jäsa med hela tiden, 3-4 månader?
När skall plommonen silas bort?
Det var så himla längesedan jag gjorde det så jag kom faktiskt inte ihåg.
Står det inte i receptet? Tror att det var efter några veckor ca 3 veckor.
Men jag är inte helt säker.
Kram Carola
Är det vanlig jäst som till bakning eller bröd?
Ja det är det.
Kram Carola
Kul recept, jag testar. 🙂
Jag tror det är mängden socker och inte tiden som avgör hur alkoholstarkt det blir.
Ska göra detta vin idag. Men skulle vilja prova ett till vin samtidigt. Kan man ta samma mängd som det står och bara byta ut till vilken frukt som helst? Mvh Elin