Kalkbrottet i Kyllaj

Kalkbrottet i Kyllaj

 

Kalkbrottet i Kyllaj

 

171

 

De flesta har nog hört talas om kalkbrottsbadet Blå lagunen, men det är inte den enda möjligheten till dopp av den sorten som Gotland har att erbjuda. På östkusten, norr om Slite och ganska nära Furillen, ligger lilla Kyllaj med sitt mäktiga kalkbrottsbad. Hit kör du längs en smal och bitvis skumpig grusväg genom rena ödemarken tills du når vindkraftsverkens maffiga turbiner. Här, med havet tätt intill, ligger ett kalkbrott som minst är i klass med Blå lagunen. Det finns gott om parkeringsyta, men det är också ett poppis badställe så det kan vara fullt på parkeringsplatsen. Men det är inte trångt på badstranden eller i kalkbrottet då det är ett stort område. Detta är en härlig känsla att få vara nära naturen på detta vis. Eftersom inte detta ställe är så omskrivet så känns det lite extra roligt att vara just här.

.

078

Det fina med Kyllaj är dock att det också finns raka motsatsen till det superpopulära kalkbrottet här. Innan du viker upp mot kalkbrottets grusväg passerar du nämligen en liten småbåtshamn. Naturen och miljön varierar stort här på Gotland. Det som dock inte finns här, varken vid kalkbrottet eller stranden, är andra bekvämligheter. Ingen glasskiosk, ingen uthyrning av surfbrädor eller andra aktiviteter, ingen restaurang. Hit packar du alltså matsäck och allt annat du behöver.

.

Kalkbrottet i Kyllaj

 

074

 

Njut av dagen vänner, det skall jag göra!

.

.

.

Kram/Carola

.

.

 

3 thoughts on “Kalkbrottet i Kyllaj

  1. Ywonne says:

    Nu heter det ifs inte Kyllaj utan Smöjen. Kyllaj är den lilla båthamnen med bebyggelse som man åker upp från upp på kalkhällen och fortsätter ut mot havet.
    Anledningen att det nte badar så många och inte så känt är att det kan vara livsfarligt att bada i havet utanför Smöjen då det finns kalkplattor/klackar i vattnet. Vid fel vind så blir strömmarna livsfarliga och man kan likna det med att det är som att bli nerspolad/dragen i en toalett. Du har inte en chans om du inte är extrems stark att klara dig undan att dras neråt och utåt i havet. Det sker nästan alltid någon olycka varje år på dessa platser (finns fler runt om på Gotland och de är inte några varningsskyltar på dessa platser heller) där detta fenomen finns. Kan ju vara bra att veta nu när du nu lägger ut info om detta ställe, inte lätt att veta som turist eller att man är på ön 1a gången. Själv tillbringar jag mycket av min tid i mitt underbara hus inte långt från Smöjen, i en annan vacker badvik med snövit sant och långgrunt och nästan alltid ett par grader varmare vatten än andra bad på ön och dessutom ofta förskonat från alger. Men än så länge är denna strand och vik en relativt bevarad hemlighet:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *