Barnhemmet på Gotland

001 

010aa

 

013

 

Vi har besökt en historisk plats! Det sägs att det spökar vid ett barnhem på Gotland en bra bit utanför Visby. Så vi har nu gjort en närmare undersökning på det.

En stor gul blyertspenna med texten ”tere tulemast” (Välkommen) och ”kohtumiseni” (vi ses) är det första man ser när man vandrar upp mot barnhemmet.

Det finns väldigt många historier av människor som upplevt saker på denna plats om ni googlar, men vad jag kan intyga er om så är det att detta inte alls stämmer.

Det finns ingen adress hit då det inte är någon som bott här på denna adress sen sommaren fram till 1995. Jag uppmanar ingen till att åka till denna plats, och har fått information kring att vissa har tagit sig friheten att vandalisera byggnaden och dess tomt på olika sätt. Detta är såklart inte okej, och jag har därför valt att redigera min text och ta bort information som kan hänvisa till denna plats eller oäkta information. Detta är idag en privat egendom som självklart måste respekteras som alla andra privata egendomar...

.

Vi ses i morgon!

Kram/Carola

17 thoughts on “Barnhemmet på Gotland

 1. Mian på Finaste mattan says:

  Men gud så häftigt! Fast jag ser nog mer så här: Bort med alla tallar som skymmer utsikten, blås ut hela innandömet, ring in ett TV-program och börja inred! Huset kan bli skitsnyggt! Inte rara Ernst kanske men någon med lite tuffare attityd! : )

 2. Martin Jungermann says:

  Hej!
  Lite spännande att läsa om min barndoms kollo där jag själv sprang åren 1962-1967. Var där 2 månader varje år och som så många med mig minns den med stor glädje, jag tror att alla av oss som en gång var där, och det är många! vill någon gång tillbaka dit för att uppleva sina barndomsminnen.
  Att kalla det för Barnhem är fel. det var en av två estniska barnkolonier, på estniska hette kollot ”Ojamaa”, det estniska ordet för Gotland. Det andra kollot låg på Barnens Ö i Roslagen.
  I takt med Estlands frigörelse 1992 ansågs det inte finnas anledning att ha kvar dessa fastigheter, därför såldes de 1995.
  Dessa barnkolonier var som en förlängning av de Estniska Skolorna mellan terminerna.
  Fastigheterna ägdes av Estniska Föreningen för att ge de estniska barnen, barn till de ester som flydde till Sverige under kriget, sommarlov och föräldrarna ro i sina yrken.
  Intressant o se bilderna, väcker minnen vill jag säga.
  mvh
  Martin

 3. Helena says:

  Hade också hört om detta hemsökta barnhem så vi hittade dit i somras (13 juli 2015). Dock möttes vi av en skylt med texten ”tillträde förbjudet”. Vågade oss ändå upp och då kommer två argsinta kvinnor och frågar om vi inte sett skylten. Flera sopkärl stod också utanför byggnaden. Någon bor uppenbarligen där….

 4. Klara says:

  Hej! Jag har besökt platsen bara för några dagar sedan (2016). Det var många och stora skyltar överallt om att man inte fick gå in och att det fanns övervakningskameror, vilket det fanns överallt! Vi gick in ändå, vi var såå nyfikna! När vi kom i på tomten och gick förbi pennan rös jag över hela kroppen och jag fick en läskig känsla av att jag inte var ensam. Som att någon var bakom mig hela tiden..bsedan hörde vi lite konstiga ljud o.s.v. Sedan när vi skulle gå kändes det som att man ville stanna och aldrig åka därifrån. Det var riktigt spännande!

 5. Erik Cele says:

  Hej Vi var där 2015 sommaren och gick in på tomten och då triggade vi igång ett larm även om vi stog ute på tomten gick därefter rakt till bilen och bort lika bra kankse!!!

 6. Tiit Wentser says:

  Som ett av de barn som vistades där på kollo på somrarna mellan 1969 och 1974 kan jag vidimera att inga spöken finns på denna plats,
  Att det nu, 20 år efter att det stängdes, springer omkring puckon på tomten och letar efter spöken gör en bara förbannad.
  Ett antal av mina kollokamrater har köpt gården och avser att renovera gården och så den ska bebos i andelsform.
  Var där häromdagen och såg de tråkiga, men tyvärr nödvändiga skyltar som försöker hindra spökjagande puckon att begå olaga intrång och hemfridsbrott genom att smyga omkring gården och ”känna rysningar” bara för att man sjuka fantasier.
  Gå in i era garderober istället och låtsas att det spökar där istället!

  Lämna Lörje och dess ägare i fred!

 7. yasmine says:

  hej jag skulle vilja veta vem som äger estniska kollot nu eller om de ännu är till salu för hade varit bara kul att få tillstånd att få kolla på stället i sommar 🙂 är de någon som vet hur man får tag i ägarna ? 🙂

  • Linda Fröberg says:

   Jag är en av andelsägarna till gården. Det är privat mark och vi är mitt i renoveringstagen så det är vare sig möjligt eller säkert att besöka vår gård. Jag är också ett av sommarbarnen under åren 86-92. En ljuvlig tid i min barndom som jag nu hoppas kunna återge till min son på 6 år. Vore synd om han blir skrämd av att vi får besök mitt i nätterna (syftar inte på dig yasmine ?)

   • John says:

    Hej
    Du säger att du är en av ägarna till gården då har jag en fråga till dig vi är ett team som undersöker paranormala platser och sett lite
    på nätet om barnhemmet och det skulle vara super intressant för oss att få komma dit och göra en noggrann undersökning av stället.
    Finns det någon möjlighet för det i sommar?
    Om du är nyfiken på vilka vi är så hittar du oss på Youtube under namnet Spökjakt Sverige
    Med vänlig hälsning John

    • Linda Fröberg says:

     Hej John! Det finns inget intresse alls av det från vår sida. Det är många av oss andelsägare som har tillbringat otaliga somrar på denna gård och det finns inga spöken eller något annat oförklarligt heller. Vi är mitt uppe i ett stort renoveringsprojekt där vi ska färdigställa hela gården och önskar bara lugn och ro samt en önskan om att stoppa alla spökhistorier som bara lockar till sig ovälkomna gäster (till en, just nu, farlig arbetsplats) Mvh Linda

 8. Ivar Algvere says:

  Hej John!

  Tyvärr så kommer du bli väldigt besviken om du är på jakt efter spöken på Lörje Gård.

  Jag har talat med mer än 100 personer som varit på sommarkollo här mellan åren 1948-1996 när sommarkoloniverksamheten var igång. INGEN har någonsin kunnat hitta någonting alls som skulle ha med spöken att göra.

  Glöm inte heller bort att barnhem och sommarkollo är två helt skilda saker! På Lörje Gård har det alltid varit skratt, lek och sommarkul för glada barn som alltid velat komma tillbaka nästa års kollo! Ett barnhem är väl för barn som inte har föräldrar. Det har ingenting med Lörje Gård att göra.

  Ni får söka någon annanstans – och lycka till med ert letande!

 9. Mia Benalaya Lydahl says:

  Vad kommer alla påstående ifrån om att det spökar där? Någon som har en teori om det?

 10. Jennifer says:

  Bara för att barn som vart på kollo för över 20 år sedan säger att dom aldrig upplevt något så måste det inte vara sant. Människor som besökt stället efter det lades ner för över 20 år sen och är intresserade av andevärlden har ju nästan alla upplevt något. Jag känner ingen som inte sett, hört eller vart med om något spökligt på gården. Jag själv har besökt stället med vänner nattetid (2010) vi var där många kvällar i rad, efter sista gången bestämde jag mig för att ALDRIG mer åka dit. För det vi upplevde var utanför denna värld (long story short) . Ja det spökar på det ”estniska barnhemmet i kyllaj” lika mycket som en kristen till 100% vet att gud finns är jag till 100% säker på detta. Lörje gård ÄR hemsökt.
  Låt ett spökteam gå igenom stället. Helst LaxTon Ghost sweden. Tack!

 11. Minna says:

  Hej!
  Förlåt, men ni som är helt inställda på att åka dit och beträda privat mark som ägs av människor som inte vill ha er där. Snälla, ta er i nackkragen och åk inte dit. Jag tror inte att ni själva hade velat haft okända människor springandes på er tomt bara för att någon nystat om att det evetuellt spökar där.. så respektlöst.
  Ägarna ska inte ens behöva sätta upp kameror för att skydda sitt område som dom äger. Dom ska kunna få ha allt ifred, även om myten/sägnen säger att det ”spökar där”. Hoppas ni blir polisanmälda för hemfridsbrott om ni får för er att åka dit.
  Ägarna har även varit väldigt tydliga här att dom INTE vill ha dit någon obehörig.
  Tragiska själviska människor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *