Kaffetorpet på Öland

570

 

717

 

 Tjingeling vänner

Eftersom jag har vuxit upp här nere på Öland om somrarna när jag var liten så är jag också uppvuxen med denna maträtten som heter kroppkakor. För er som inte vet vad kroppkakor är så är  det en maträtt som finns i olika varianter längs smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. Den utgörs av ”bollar” ungefär i tennisboll storlek, bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk, lök eller annan fyllning. Men min farmor gjorde dem alltid med fläsk och lök. Man kan äta dem på olika sätt men vanligast är nog att man har lite skirat smör, eller så serveras de med grädde och rårörda lingon så som vi åt dem i förrgår på Kaffetorpet som är slottskaffet på Sollidens Slott. Ett riktig mysigt litet kaffe beläget i en lummig trädgård med små uthus som hade försäljning utav närproducerad mat och hantverk.

.

723

 

735

 

738

 

 Så här ser kroppkakorna ut inuti. För er som vill testa att göra dessa själv så kan jag kommendera Per Mobergs recept på dem. De är super goda!

.

748

 

754

 

739

 

732

 

731

 

 Och sedan kunde vi inte motstå dessa ljuvliga söta bakelserna som serverades här på slottskaffet. De var lika goda som det ser ut!

 

756

 

755

 

Kaffetorpet
Sollidens Slott
387 92 Borgholm‎
Tel:  0485 15335

.

.

Kram/Carola

.

7 thoughts on “Kaffetorpet på Öland

  • Carola says:

   Men visst är det gott ♥♥♥
   Det smakar min barndom. Min farmor stod alltid och laga dessa godingarna. Hon lagade luffsa också. Har du testat det?

   kram Carola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *