Vinterodling

Vinterodling i köket

Med vinter och snö kan vi ju knappast gå ut i trädgården och påta runt. Vilket är varför många med grön tumme gillar att sätta igång med lite inomhusodling när all snö och kyla sveper in över landet. Låter detta intressant kommer här några snabba tips.

Välj lättodlat

Det är inte allt som går bra att odla inomhus. Kryddor och bladgrönsaker är något som i regel går bra. Annat kan man prova på inkluderar rädisor, morötter, paprika och tomater. Leta gärna upp lite specifika tips för varje som låter spännande att testa. Fröer kan man enkelt skaffa från butiker som Impecta.

Näringsrik jord

För att få till bra jord inomhus gäller det att skaffa riktigt näringsrik jord. Den bör också vara väl dränerad för att bäst efterlikna bra utomhusförhållanden. Man kan även skaffa lite jordförbättringsmaterial som Vermiculite, som absorberar och utsöndrar fukt, eller Perlite, som gör jorden lite mer porös och luftig.

Hydroponisk odling

Som ett alternativ till jord kan man även testa på hydroponisk odling hemma. Det är så smart att skaffa speciellt utvecklade system för detta så man gör det på rätt sätt. Man ställer bara ned sina växter i detta och fyller på med vatten. Vattnet måste dock även berikas med näring omkring var tredje vecka.

Extra belysning

Temperaturen är inte det enda som gör det svårt för många plantor att växa på vintern. Bristen på solljus är också en viktig faktor. Av denna anledning måste man skaffa lite extra växtbelysning för att hjälpa de små liven på traven. Det finns speciell belysning anpassat för just inomhusodling man kan köpa.

Extra värme

En del plantor gillar också att få lite extra värme när man odlar inomhus. Detta är sant för bland annat väldigt många kryddor. För att tillgodose detta behov kan man också köpa värmemattor som man ställer sina krukor direkt ovanpå. Har man golvvärme hemma kan det faktiskt göra samma jobb många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *