Videospel som underhållning

Spelindustrin är större än både musikindustrin och filmindustrin tillsammans. Ett exempel på spel som har dragit in mer pengar än någon film någonsin, är Call of Duty Black Ops. Och det är många som anser att spel är en helt överlägset typ av media, av många anledningar. Underhållning är en mycket viktig del av våra liv. Sedan spel började bli populära och utbredda hemma hos alla på 80- och 90-talen, har det gått från att vara något som barn och ungdomar håller på med, till en aktivitet för alla åldrar. Det finns flera lag som till och med tävlar i datorspel, där alla de medverkande är pensionärer.

Spel är en global industri. Om man frågar ett större antal människor vilka filmer de har sett de senaste fem åren, kommer majoriteten att lista flest filmer från USA. Hollywood är så stort i branschen, att utländska filmer tenderar att  glömmas bort. Med spel är det helt tvärtom. Det spelar ingen roll vilket land spelutvecklare bor i, de har en lika stor chans som vem som helst annars att skapa en stor hit på den globala spelmarknaden. Angry Birds, ett av världens mest populära spel, skapades i Finland. Försök att komma på den senaste finska filmen som blev en hit i Amerika. Det går knappt. Andra exempel är Minecraft som skapades i Sverige, Super Mario Bros som skapades i Japan, och Grand Theft Auto  som är från Storbritannien.

Något som passar alla

Underhållningsfaktorn är den viktigaste delen av videospel. En del gillar spel med en lång och komplicerad berättelse, andra gillar att skjuta, och några gillar att pussla eller lösa problem. Oavsett vad man gillar, finns det något som passar alla, gammal som ung. Det finns många spel som är baserade på böcker, filmer och populära TV-serier, till exempel Immortal Romance med vampyrtema.

Spel ger oss en anledning att komma tillbaka och spela igen. Fler och fler spel erbjuder moraliska val, där man som spelare kan bestämma om man vill spela en god eller ond person. Beroende på vad du väljer, utspelar sig handlingen i spelet på ett visst sätt. Det kommer att erbjuda olika historier och alternativa vägar. Detta kan göra att ett spel som vanligtvis tar 20 timmar att klara av, till ett spel som tar dig 100-timmar att spela. Detta är eftersom det ger dig incitament att komma tillbaka och spela det igen på andra sätt.

Tillgänglighet och pris

Sett till antalet timmar underhållning man får per krona, utklassar spel fullständigt alla andra branscher inom underhållningsindustrin. Sedan finns det självklart även mängder av spel som är helt gratis. Många av dessa tjänar pengar genom att låta spelarna se annonser då och då när de spelar, vilket många ändå tycker är helt okej eftersom spelet faktiskt är gratis.

En av de största anledningarna till att spel är så populärt är hur tillgängliga de är. De finns på telefonen, och man kan ta fram den och vara igång och spela på bara några sekunder när man har en paus. Man kan spela ensam, med andra eller mot andra. Och framför allt annat: De flesta tycker att det är kul med någon sorts spel. Vad tycker du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *