HÄR SMIDER VI PLANER INFÖR VÅR NORGESEMESTER I SOMMAR

HÄR SMIDER VI PLANER INFÖR VÅR NORGESEMESTER I SOMMAR

 

ATLANTERHAVEIEN. NORGE.  Den är inte lång men väl spektakulär, kulturminnesmärkt, utsedd till århundradets byggnadsverk i Norge och världens vackraste bilväg.

.

 

Bergen

.

 

Ålesund.

.

 

Trollstigen är en plats man inte vill missa.  Norge är ett land där bilvägarna fått anpassa sig efter det bergiga landskapet. Detta innebär slingriga vägar i dalar och U-svängar upp- och nedför sluttningar. Den mest spektakulära bilvägen är förmodligen Trollstigen, nära Åndalsnes. Vägen slingrar sig genom tajta U-svängar och på tre olika bergssidor upp till Stigrøra, 858 m.ö.h.[1]. Ovanför Trollstigen finns en parkering från vilken man kan gå 5 min på en cementerad (och turisttät) gångväg till den utkiksplats som bilden är tagen ifrån. Härifrån har man även god utsikt över vattenfallet Stigfossen. För hurtiga norrmän finns en vandringsled som går mer eller mindre rakt uppför bergspasset men det är nog inget för oss som barnfamilj,läs också om vandring i Norge.

.

HÄR SMIDER VI PLANER INFÖR VÅR NORGESEMESTER I SOMMAR

.

Preikestolen (Predikstolen) är en spektakulär klipphylla 604 m[2] rakt ovanför Lysefjorden. Preikestolen är ungefär 25×25 m stor[2] och från tre av dess sidor stupar det i stort sett rakt ner. Klipphyllan bildades troligtvis under senaste istiden då en glaciär täckte Lysefjorden. Vatten som kommit in i springor i bergsidorna fryste och sprängde bort stora sjok med sten, vilka fördes bort med glaciärens rörelse. Kvar blev denna kantiga skapelse.

 

HÄR SMIDER VI PLANER INFÖR VÅR NORGESEMESTER I SOMMAR

 

Norge är känt för sina fjordar och den häftigaste och vackraste, enligt oss, är Geirangerfjorden. Fjorden är en bifjord till Sunnyvlsfjorden, som i sin tur en bifjord till Storfjorden. Geirangerfjorden är omringad av flera bergstoppar som är över 1 600 m höga, vilka sluttar brant ner i vattnet. Detta gör att man på nära håll kan se hela bergssidor från dal till topp, vilket är en imponerande syn.

.Norge är känt för sina fjordar och den häftigaste och vackraste, enligt oss, är Geirangerfjorden. Fjorden är en bifjord till Sunnyvlsfjorden, som i sin tur en bifjord till Storfjorden. Geirangerfjorden är omringad av flera bergstoppar som är över 1 600 m höga, vilka sluttar brant ner i vattnet. Detta gör att man på nära håll kan se hela bergssidor från dal till topp, vilket är en imponerande syn.

Svenskarnas intresse för Norgesemester är rekordstort.  Det är inte bara programmet SKAM som intresserar oss svenskarna utav Norge. Fler och fler svenskar vill spendera sin semester i  Norge och antalet svenska turister fortsätter att öka och så även för oss! I år tänker vi kroka på husvagn efter bilen och åka till vårt vackra grannland Norge. Det finns så mycket att se och landet är stort så vi håller på att försöka göra en reseplan. Här ovan är några av de platser jag skulle vilja pricka in. Jag vet inte så mycket om landet så just för tillfället håller jag på att läsa och bilda mig en uppfattning om hur vi ska åka i sommar.

Jag är riktigt sugen på att åka hit i sommar. Är det någon av er läsare som har erfarenheter om Norge och kan tipsa oss om platser och annat som kan vara värt att veta om vårt grannland?

.

KRAM <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *