Hej fettisdagen!
Vi firar fettisdagen genom att baka olika sorters semlor tillsammans med barnen.Vi bakar kebabsemla, pizzasemla och den traditionella semlan. I år testade jag även ett helt nytt recept och den var så galet bra i jäsningen så den jäste över hela bunken och pöste ut på diskbänken. Så bullarna är galet stora och fluffiga i år.
Jag älskar semlor och bakar ofta själv. Men jag tycker inte man ska börja för tidigt, utan runt fettisdagen. Förr fick man äta semlor bara en dag om året. På 1950-talet nåddes Jordbruksnämnden till och med av en polisrapport om en bagare som bakat och sålt semlor före fettisdagen. Sedan gick det bra att äta dem lite oftare, men bara på tisdagarna. Nu är det fritt fram att äta semlor närhelst det passar. Hålet i semlan infördes på 1500-talet. Berättelser har spridits om munkar som under den här tiden gömde fläskbitar i brödstycken under fastan, något som ses som en föregångare till semlan.
Enligt Arla märks svenskarnas vurm för bullen tydligt i försäljningsstatistiken. Under fettisdagsveckan säljer mejerijätten cirka 50 procent mer vispgrädde än en genomsnittsvecka, vilket motsvarar flera hundra ton. Drygt 40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år. Det är i snitt fem köpta semlor per person.
.
Nu skall jag återgå till mitt brödbak i köket. Om man ändå är igång och bakar så kan man ju göra matbröd i samma svep.
.
Vi ses i morgon!
Kram/Carola
Så många olika fina semlor ni har bakat! Min pappa är också glutenallergiker och då är det bra att ha lchf fika hemma. Kram Suss
Men oj så gott det ser ut!
Det gick ju inte motstå semlan idag, det blev faktiskt två =) Kul läsning om semlan du bjuder på!
kram och ha en fortsatt fin vecka!
tina/tinaminastina
Men hur fina som helt ju, ser löjligt gott ut. Tar gärna recept.
Kram Kristin
Men guuud så goda de ser ut! Får man lov att be om receptet?
Tack för en mysig blogg!
Hälsar Lotta