Byrums Raukar

393

 

385

 

 Att semestra på en utav Sveriges vackraste platser, Öland. Idag vill jag visa ett utav våra utflykter Byrums Rauka. Det är ett fascinerande landskap med en historia. För 490 miljoner år sedan befann sig den landmassa som Öland tillhör i höjd med södra vändkretsen, i ett tropiskt klimat. Kalkslam började avsättas i stora korallrev i varma, grunda hav. Under lång tid pressades korallreven samman under högt tryck och den öländska kalkstenen bildades. Det är en underbart vacker natur att ströva i.

.

Byrums Raukar

 

 Stenformationerna har mejslats ut ur berggrunden av havets ständiga vågrörelser. Det originella kustlandskapet är ett av Ölands mest välbesökta. På sommarhalvåret är det ofta fullt med människor som tar sig hit, det kan vara svårt att få parkeringsplats. Men nu på försäsongen så var det gott om platser och naturen stod bara och väntade på oss:) Det är rätt skönt att åka lite före semestrarna drar igång. Då man slipper trängas med alla turister.

 

340

 

Tänk att denna plats har formats av naturens krafter. På grund av olika innehåll av lermineral varierar kalkstenens hårdhet. Raukarna vid Byrum har bildats när lösare kalksten eroderats bort genom vågornas påverkan och lämnat kvar stenstoder av hårdare kalksten. Området vid Byrum är rikt på fossil. Fossil är döda urtidsdjur som sjunkit till havsbottnarna och bäddats in i sediment. Sedimenten har under lång tid pressats samman till en bergart, i vilken djurens former bevarats. Vid Byrum förekommer fossil av trilobitsläktet Asaphus, så rikligt att den fått ge namn åt ett lager i kalkstenen. Ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer.

.

359

 

363

 

386

 

390

 

Utanför raukarna finns jämna kalkstenshällar som skjuter ut i vattnet. De har troligen bidragit till att raukbildningen avstannat, då de hindrar vågorna från att ytterligare svarva ut berggrunden. Ovan raukarna reser sig en stenig brant som kallas klint. Uppe på klinten ligger en strandvall. I den karga miljön växer endast enstaka tallar och nypon- och enesnår.

.

Så om ni besöker Öland i sommar så tycker jag klart att ni skall ta er en tur hit! Det är magiskt vacker naturupplevelse.

.

Kram/Carola

.

One thought on “Byrums Raukar

  1. Adela says:

    Å så underbara bilder på skön natur! Öland är så fint och jag vill verkligen dit en sväng med i sommar!

    Kram kram fina C:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *