Bensinstationen av Arne Jacobsen

Bensinstationen av Arne Jacobsen

 

Bensinstationen av Arne Jacobsen

 

Bensinstationen av Arne Jacobsen

 

Bensinstationen av Arne Jacobsen

 

Bensinstationen av Arne Jacobsen

 

 

 

En av de snyggaste och coolaste byggnaderna jag vet är nog denna bensin mack ritad av Arne Jacobsen År 1936. Jag misstänker att han i sin designprocess säkert besökte platsen och studerade ljuset för han utnyttjar det perfekt. Från början var detta en Texaco bensinstation där på Kystvejen, Skovshoved i Danmark. Idag är macken en självservice-station med Olivers isbar inhyst i smörjhallen. Fantastiskt läckert. Kan verkligen rekommendera alla som är i trakterna av Köpenhamn att svänga förbi här. Ni kommer inte ångra er. Och om inte den underbara postmodernistiska arkitekturen förför er så kommer glassen att göra det, jag lovar.

Strandvejen sträcker sig längs Själlands nordostkust, mellan Köpenhamn och Helsingör. Det är en av Nordens finaste kuststräckor och som gjord för en cykelsemester. Danmark är onekligen cykelvänligt, dessutom är det enkelt att ta med sig cykeln på de danska tågen om man blir trött i benen. Ett bekvämt alternativ är att hyra cykel i Köpenhamn, cykla till Helsingör och ta tåget tillbaka. Men man bör helst planera in en övernattning längs vägen. Vi brukar ta med oss bilen över då det är mycket man vill se och göra och det går snabbare med bilen.

Här finns mycket att se och göra vill jag lova. Den 38 kilometer långa Strandvejen kantas av turistmagneter som den anrika nöjesparken Bakken, Karen Blixen-museet och konstmuseet Louisiana vilket är min absoluta favorit. Men här finns också mindre kända pärlor som konstmuseet Ordrupgaard med den danska formgivaren Finn Juhls hus, Arne Jacobsens k-märkta bensinmack (numera omgjord till glasskiosk som ni ser ovan), vackra bokskogar och Helsingörs nya sjöfartsmuseum. Dessutom är det tätt mellan badplatser och pittoreska fiskebyar. En av badplatserna heter Bellevue strand ritad av Arne Jacobsen och är en strand vid Öresund i Klampenborg norr om Köpenhamn. Stranden besöks årligen av 500 000 personer och den är helt klart värt ett besök...

I dag är Strandvejen en av Danmarks mest eftertraktade adresser. Och för den arkitektoniskt intresserade finns mycket att se. Längs vägen varvas moderna arkitektritade hus med funkisvillor, pampiga grosshandlar kåkar och gamla korsvirkeshus omgivna av välskötta rosenträdgårdar.

.

Bensinstationen av Arne Jacobsen

.

Detta är en del av Danmark som jag gillar allra bäst!

,

Kram/Carola

One thought on “Bensinstationen av Arne Jacobsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *