skottorps slott

skottorps slott

 

skottorps slott

 

Sveriges bäst beva­rade Empires­lott! Mest berömt för att Karl XI gifte sig här den 6 maj 1680 med Ulrika Eleonora av Danmark. Skot­torps Slott ägs sedan 2005 av Ing­marie och Thomas Müller-Uri.

.

.

.

Godkväll Raringar

.

OM det är något som jag verkligen älskar att göra när jag är ute på semestrar, så är det att besöka gamla slott och fina trädgårdar. Det är så himla kul att höra dess gamla historier och se allt vackert som är välarbetat. Det är annat än våra moderna snabbyggen. Första gån­gen man talas om Skot­torp är 1436 men då låg inte går­den på nuvarande plats, utan ett par kilo­me­ter bort. Skot­torps Slott uppfördes ursprung­li­gen av Frans Joel Örnest­edt på 1670-talet efter rit­ningar av Nicode­mus Tessin d.ä.

På 1830-talet fick slot­tet sitt nuvarande utseende efter rit­ningar av hov­in­ten­dent Carl Fredrik Sund­vall, som var arkitekt till såväl park som byg­gnader, väg­gmål­ningar och möbler. Byg­gnadsstilen blev den då mod­erna stilen empire (efter Napoleon) och som företrä­dare för denna stil räk­nas Skot­torp som det främ­sta och mest väl­be­va­rade i Sverige.

Skot­torps Slott blev förk­larat byg­gnadsminne 1986 och jord­bruk­segen­domen sty­ck­ades av 2002.

Det finns många his­to­rier om spöken på Skot­torps Slott. Bland annat finns det dom som påstår att Peter von Möller ibland visar sig och visar folk till­rätta här på gården. Det finns också ett rum på nedre plan där man inte ska till­bringa nat­ten om man vill sova ostört. I bib­lioteket får man dessu­tom ofta känslan av att inte vara ensam. De har hört berät­tas om hur pig­orna som arbe­tade här förr inte vågade vara ensamma på nät­terna utan alltid såg till att vara flera. När det har pågått röjn­ingsar­bete i parken så har de ofta upplevt att de fått “hjälp” av någon som under­lät­tat arbetet för dem. Men när vi var där så kände vi inte av något utav detta minsann.

 

skottorps slott

.

Söndagen den 7 juni klockan 17 och klockan 19 kommer husmedium Adde Johansson att tillbringa och ta gästerna med på den populära spökvandringen i slottet igen! Det kan vara riktigt spännande för den som törs?!. Här har ni slottets program.

.

skottorps slott

 

skottorps slott

 

skottorps slott

 

 Vi satt och njöt i solen jag och min lilla skatt.

.

skottorps slott

 

 I bortre delen av parken som ni ser här ovan finns det gamla trädgårdsmäs­teriet, där det odlades per­sikor, aprikoser och orkidéer redan på 1800-talet!

.

skottorps slott


skottorps slott

 

282

 

287

 

Skot­torps slottspark har i huvud­sak haft två utseen­den genom tiden.På bak­si­dan av själva huvud­byg­gnaden bil­dades, då det gamla slot­tet byg­gdes på 1660-talet, en anläg­gn­ing i barock stil. Intrycket var strikt, med formk­lippta häckar (buxbom) och träd.

.
158

 

 I sam­band med ombyg­gnaden av slot­tet under bör­jan på 1800-talet, läggs parken om till roman­tisk stil, den engel­ska landskapsparken.

.

skottorps slott

 

 Två ljuvligt vackra påfåglar vaktade ute i slottsträdgården. Vi kom dem så nära. De var nästan tama, inte alls rädda utav sig.

.

189

 

161

 

179

 

319

 Skottorps Slott
312 96 Laholm

 

.

.

Kram/Carola

tillvisitkort2

6 thoughts on “skottorps slott

  1. Ann-Christin says:

    Ser ut som ni haft några riktigt fina dagar. Tack för alla tips du ger på bloggen om trevliga ställen man kan besöka!

    Måste fråga dig om du vet var din vännina Linn har köpt sin fina drinkvagn?!
    Tacksam för svar! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *