Det är SYRÉNTID nu och det gäller att plocka dem innan de försvinner! De doftar underbart och visst förknippar vi dem med sommarromantik. Få har nog slagits av tanken att man kan äta dem, men visst går det! De lila bondysyrenerna smakar mest. Du kan också använda dem som dekoration på en sallad eller på en tårta.
Ljuvlig att göra en blommig marmelad både till ostbricka men även som en fin/hemmagjord ge bort present!
Recept på min hemmagjorda Syrenmarmelad.
Ingredienser:
125 gram Syrenblommor
3 dl syltsocker
1,5 krm kanel
1 st ekologisk citron (saften)
1 st rabarber (gärna en rosa färgad
4 dl vatten
Rensa syrénblommorna så det inte något grönt eller kvistar kvar. Tvätta av dem noggrant. Tvätta av citronen. Riv skalet och press saften. Hacka syrenblommorna och rabarberstjälken och lägg i en skål. Tillsätt socker och kanelpulver och blanda väl.
Koka vatten i en kastrull och häll det över blandningen i skålen. Rör om ordentligt så allt blandas väl.
Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta puttra i ca 15 minuter på medelvärme. Häll citronsaft och citronzest i kastrullen och låt små puttra ytterligare i ca 10 minuter. Obs! Viktigt att marmeladen inte får en hård konsistens!
Häll marmeladen i rengjorda glasburkar.
Fantastiskt vackert och gott till ostbricka, nybakade scones eller serveras syrenmarmeladen till nygräddade pannkakor med grädde och färska jordgubbar.
Passa på nu innan syrenerna blommar över.