Glutenfri smördegsrulle, fryst och färdig från Schär finns att köpa i alla välsorterade stora matbutiker.
.
.
.
Tjingeling
.
När man har ett barn som är glutenintolerant så får man ständigt leta efter alternativ och nya recept. Jag tycker att det blir bättre och bättre utbud i butikerna. När mitt barn för nio årsedan fick diagnosen glutenintolerant så fick jag en smärre chock. Vad inne bär detta? Hur skall hon kunna gå på kalas där det bara serveras tårta, bullar, kakor och korv med bröd. Under småbarnsåren så fick jag oftast ha med mig egna korvbröd, bakelser som motsvarade den tårtan som de andra barnen åt osv. Ibland var det jobbigt och ibland gick det bra. Men allt efter åren gick så lärde jag mig mer om denna glutenintolerans. Jag läste på, gick till dietist och samlade på företag som sålde bra alternativ om man kan kalla det så? Jag började baka en hel del och efter ca två till tre år så var jag riktigt bekväm med det faktum att jag var tvungen att lära mig att baka utan mjöl. Det är en annan teknik och man använder helt andra produkter. Men allt eftersom att LCHF blev modernt så underlättade det en hel del för de som var glutenintoleranter. Det skrevs mer böcker och bilagor om vad det vita mjölet gör med våra kroppar. Ingen mår riktigt bra utav mjöl nu för tiden. Ny produkter marknadsfördes nästan varje vecka och jag sög åt mig som en svamp! Idag är det en självklarhet att jag inte bakar med mjöl och andra sädesslag.
.
Sedan så är det så att man har inte alltid tid att stå vid ugnen och baka. Då finns det också bara produkter som är halvfabrikat idag. Förra veckan testade jag denna frysta glutenfria smördegsrullen. Och jag säger bara WOW vilken bra produkt! Här testade vi och gjorde smördegssnittar med smörstekta kantareller. Smördegen är upprullad på en rulle som du lätt rullar ut ( upptinad) sedan skär du ut den storleken på snittarna du vill ha. Grädda dem rakt på en plåt med smör papper under. Efter några minuter då den är ljust gyllenbrun tar du ut smördegen och häller på de smörstekta fyllningen som i detta fall bestod utav schalottenlök, vitt vin, vitlök, färska kantareller och en skvätt vitt vin. När röran var pålagd så gräddade jag hela snittarna i ca 3 minuter så det blev extra krispiga. Sedan serverade jag snittarna i dessa söta båtarna från Nicolas Vahé (köpt på R.O.O.M. i Stockholm).
.
Vid ett senare tillfälle köpt jag denna glutenfria smördegsrulle och rullade upp hela smördegen på en plåt. Penslade smördegen med vitlöksolja, strödde grovmalen salt och färsk rosmarin över och gräddade den i ugnen tills den blev lagom gyllenbrun. Sedan tog jag ut smördegen som föll ihop utav oljan så den blev lagom tunn att äta som kex till en ostbricka. Jag bröt smördegen i lagom stora delar som ett rån typ. De blev mycket uppskattat då våra vänner också åt ur vårt glutenfria alternativ eftersom de var godare än vanliga kex, hihi.
.
Lite tips för er som vill undvika mjöl av olika anledningar.
.
Kram/Carola
Åh har helt missat denna rulle, måste rusa och köpa! Mums!
Tack för tipset. Så härligt att läsa inspirerande inlägg om glutenintollerans. Jag håller med om att utbudet bara växer och växer, vi som bara levt med detta i drygt två år har redan sett en enorm utveckling. Superbra!
Kram på dig
Haha jag tycker det samma hos dig vännen! Älskar när du skriver recept om glutenfritt då vi måste hålla i hop och skapa våra egna bra kokböcker:)
Stor kram Carola
Mums, vad gott, tack för tipset kram Diana
Klart värt att veta om man behöver göra något gott som är glutenfritt!
Stor kram Carola
Tack! Detta var värdefull information. Som nybliven laktos/glutenintolerant suger jag åt mig allt. Detta var superbra och det skall bli spännande att prova ditt svamprecept. Stor kram Laila
Schär smördeg på rulle är toppen köp foliformar gör en stuvning eller skinka tomater och ost eller ett enkelt wienerbröd . Lägg i lite vaniljkräm låt svalna på med florsocker mums