Från vårt kök

Från vårt kök

Från vårt kök

Från vårt kök

Från vårt kök

Från vårt kök

 

I dag har jag varit och tagit en kortison spruta,  en slags allergivaccination mot min pollenallergi som ger mig en fasansfull trötthet och klåda i ögon och hals. Denna tiden på året är helt underbar men också helt fasansfull när allt börjar blomma ute. Om tre veckor ska jag ev ta en spruta till och denna skyddet ska hålla över sommaren och jag har tur. 🙂

För ca 17 år sedan gjorde jag en allergivaccination kallas även för immunterapi och innebär att man under en längre tid regelbundet får sprutor som innehåller små mängder av det allergiframkallande ämnet. Kroppen ”tränas” då till att öka sin tolerans mot just det ämnet, så att immunförsvaret efter behandlingen inte ska reagera på ämnet och symtomen försvinner. Den första dosen är mycket låg och ökas sedan gradvis  varje vecka i sju till åtta veckor. När man nått den högsta nivån – den så kallade underhållsdosen – ges sprutorna ungefär varannan månad under fem år. Detta gav mig en mycket lyckad resultat och jag kan  påstå att jag var nästan symtomfri helt från björk och gräspollen som är mina största problem. Men nu sedan tre år tillbaka så har mina problem återvänt och jag har hört mig för att den kan gå ut kroppen och man får göra om behandlingen. Detta är inget man drar igång mitt i en högsäsong när det blommar som mest då blir man sämre. Så där av så testar jag om jag mår bättre av att ta kortison spurter denna sommar. Ni som lider med mig vet hur jobbig denna tiden på året kan vara!

Men färska snittblommor från Interflora gör mig inte dålig, utan tvärt om! Denna stora vackra bukett med snittblommor får stå och pryda mitt på köksbordet denna kväll. 😉

Kram<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *