Min guide i köpenhamn

Min guide i köpenhamn

 

Min guide i köpenhamn

.

Idag tänkte jag tipsa er lite om vårt kära grannland Danmark. Jag tänkte skriva lite om de stadsdelar som finns i Köpenhamn, det är liksom grunden för att veta var man vill boka hotell och restauranger mm.

 

Min guide i köpenhamn

 

Min guide i köpenhamn

.

Indre by

Hjärtat av Köpenhamn. Här ligger den livliga gågatan Ströget som ni alla känner till, kanalkvarteren kring Nyhavn och flera av stans största sevärdheter, sedan så har ni nöjesparken Tivoli, det kungliga slottet Amalienborg, Rosenborgs slott och Nationalmuséet. Det sistnämnda är Europas äldsta fungerande observatorium, med fin utsikt över Köpenhamn. Köpenhamns turistinformation ligger i Indre by, precis intill Centralstationen om ni skulle behöva få mer information.

Något man inte får missa när man är i Köpenhamn är att åka kanalbåt. Kanalbåtarna,  även om det är den mest turistiga aktiviteten, är det roligt och det svalaste sättet att se hamninloppet och Den lilla sjöjungfrun. Kanalbåtarna avgår från Nyhavn. På detta avslappnade och mysiga sätt får man se mycket av Köpenhamn och många kända byggnader. Se bilder från tidigare här.  Det finns två slags båtturer, en där det står en guide och pratar om de kända områden vi åker för bi och en annan där man själv kan hoppa på och av båten. På det andra sättet är det ett mycket smidigt sätt att ta sig runt Köpenhamn. Jag hoppar alltid av vid två ställen, 1 Chrisitan hamn med (picknicks korgen) några timmar senare så tar jag båten och hoppar av vid Köpenhamns bästa vinbar vid Holmens kanal precis vid vattnet ligger Ved Stranden 10, en kombinerad vinbutik och vinbar. Hyllor med flaskor blandar sig med modern dansk inredning och atmosfären är livlig men avslappnad. Vinutbudet är dynamiskt, någon vinlista existerar inte. De lyhörda sommeliererna för i stället en ständig dialog med gästen om vinvalet. Inriktningen skulle kunna beskrivas som naturlig, det vill säga den stil av vin där småskalig vinodling och vinmakning utförs med så lite påverkan och tillsatser som möjligt, en trend som de senaste åren växt sig stor i vinvärlden. De tomma flaskorna i lokalen vittnar även om en hel del mer klassiska inslag från framförallt Frankrike och Italien. Fokus är mindre producenter med i huvudsak biodynamisk vinproduktion. När vädret visar sig från sin varma sida finns en uteservering där du kan vinka på kanaltursbåtar och titta på Christianborgs slott och den pampiga historiska handelsbyggnaden Børsen medan du sippar på ditt vin. Gillar du det du dricker? Köp med dig en flaska hem, det är bara i danmark du kan göra så. Se mer bilder från ett gammalt inlägg här.
Adress: Ved Stranden 10

Några andra tips på vägen har ni här om ni befinner er mitt i stan. 1, Smushi. Cross-over mellan smørrebrød och sushi på tjusigt porslin kan man få på Royal Copenhagens café på en innergård med ingång från Strøget. 2, Hygge i solen. Copenhagen Street Food öppnade i våras på Papirøen, tvärs över hamnen från Nyhavn. Lika mycket sol och vattenglitter, råare omgivningar och ekologisk mat från olika matvagnar som står uppställda i det gamla papperslagret.

 

Min guide i köpenhamn

 

Min guide i köpenhamn

 

Min guide i köpenhamn

.

Nørrebro

Invandrartäta Nørrebro är en av Köpenhamns hippaste stadsdelar, med designbutiker, många restauranger och ett myllrande gatuliv. Gillar du street food är det hit du ska gå, här finns den, från världens alla hörn.

Något ni inte får missa när ni är här är här Terroiristen, Bland trendiga restauranger och hipsterfyllda secondhandbutiker i hippa Nørrebro ligger denna lilla vinbar och vinbutik som specialiserar sig på italienska och slovenska viner. Terroir är ett ord som ofta används i vinkretsar och betyder ungefär ”jordens känsla”, alltså det uttryck som växtplatsen ger till vinet och gör att man kan härleda det till ett specifikt ställe. På Terroiristen är man särskilt förtjust i viner med stor ursprungskänsla och de tenderar att till stor del vara antingen ekologiska eller biodynamiska. Utbudet varierar ofta och i äkta italiensk stil serveras antipasti på italienska råvaror till den som är hungrig. Adress: Jægersborggade 52

 

382_9653

.

Østerbro

En lite snobbigare del av Köpenhamn, längs butiksgatan Østerbrogade ligger trendiga butiker med vintage och inredning. Här ligger också flera av Köpenhamns bästa restauranger. Köpenhamn har många parkområden, på Österbro liggerFælledparken, centrala stans största. Sommartid invaderas den av Köpenhamnsbor som vill koppla av och ta en picknick i solen. Där arrangeras också många konserter. Här finner man många bra designerbutiker, såsom Normann Copenhagen, Rambow og Moshi Moshi samt restauranger och caféer.Det är i detta område som vi brukar bo och vara i!

.

 ligger på Enghave plads og har både servering inde, på fortovet og fra en lille pavilion på selve pladsen.

Vesterbro

Bakom centralstationen börjar Vesterbro, som förr var en ganska sliten och ruffig del av Köpenhamn. På senare år har stadsdelen rustats upp och blivit ett trevligare område där många familjer bor sägs det. I Vesterbro finns gott om billiga hotell och många trevliga kvarterskrogar. Men det är inget område jag skulle vilja bo i än!!

 

 

Min guide i köpenhamn

 

Christianshavn och Amager

Detta är min favorit! En vacker del av Köpenhamn, där bland annat den kända och omdiskuterade stadsdelen Christiania ligger. Spännande, lockande och omdiskuterad. Spännande för den arkitektur som bara finns här, hus som vuxenkojor, byggda tillsynes utan både vinkelhake eller vattenpass. Lockande för att 800 personer bor här, i vad som mest kan liknas ett koloniområde à la rock’n’roll och som i 34 år kämpat för sin fria existens. Omdiskuterat vad gäller den fria synen på hasch och marijuana. EN STAD I STADEN. Varje dag klockan 15 går egna guidade turer runt området. Besökare från hela världen kommer. Något motstycke finns inte. En egen stad i staden. Med dagis och fritis, ridskola, egen radiostation, stor musikarena där såväl Bob Dylan som Blur uppträtt och otaliga föreningar från jazz till fiske. Husen kan man inte köpa, bara hyra. Vem som helst kan ställa sig i bostadskö, christianiterna avgör själva vem som får tillgång till bostäderna. Allt i demokratisk anda, men utan styrelse och ordförande. Det finns områdesföreningar och husföreningar och om någon har ett ämne att ta upp affischerar man tre dagar i förväg. Som boende betalar man en brugshyra inom Christiania, fördelad på bland annat sophämtning, barnomsorg, maskinhall och byggkontor. Därutöver betalar man för ström och vatten som köps ”utifrån”, dessutom tillkommer grundskatt för marken de bor på.  Amager är en ö, delvis konstgjord, där bland annat flygplatsen Kastrup ligger. I Amagers strandpark finns en lagun med flera stränder, för den som vill njuta av sol och bad mitt i Köpenhamn. Här brukar jag hänga runt Chrisitanhamn vid den kända husbåten ni ser ovan som har vit med i många inredningstagen. Vi brukar köpa oss en god picknickkorg och sätta oss där hela familjen och titta på båtar och människor och bara sola och hänga tillsammans. När jag och min man (innan våra barn) brukade vi åka hit mycket och ofta. På denna stadsdelen händer det mycket i arkitektväg. Att bara ta en promenad och kolla på hus är ett nöje i sig! Det är här den berömda och snygga Operan ligger.

.

Nu skall jag kolla in lite campingplatser i Köpenhamn.  Spännande, det är ett nytt sätt att upptäcka Köpenhamn på för mig/oss. Vi  funderar på att spendera större delen av vår semester här i år. Men vart vi skall hänga, shoppa, äta det vet vi redan!

.

Kram/Carola

One thought on “Min guide i köpenhamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *