I år är det ett riktigt äpple och plommonår. Det gäller att ta vara på frukten. Jag har inga äpple och plommonträd, våra goa vänner M & U har, är tacksam och glad att dom delar med sig.
Idag gjorde jag ett så fantastiskt god plommonmarmelad som jag tänkte ge er receptet på.
Plommon & rom marmelad:
1,2 kilo plommon
3 kanelstänger
1 dl vatten
1 kilo syltsocker
2-3 msk rom
Tvätta plommonen. Skär dem på mitten och ta ur kärnorna, lägg dem i en kastrull. Koka upp plommonen med vattnet sakta i 10-15 minuter. Om ni vill ha en slätare marmelad som jag så ta ner en stavmix i grytan och mixa sönder plommonen under kokningen.
Häll sedan i syltsockret och låt det koka kraftigt i 2-3 minuter. Ta bort skummet från ytan. Låt den svalna i ca 10 min. Häll sedan i rom och ev mer kanel efter tycke och smak. Vill man ha lite sting så kan man blanda i lite färsk chili. Marmeladen blir då jätte god att ha till en ostbricka!
Gillar man tranbärssaft så tycker man nog om denna saften. Den är jätte god att använda till drinkat. En annorlunda och spännande bärsmak.
Äpple & fläderbärssaft:
600 g fläderbärsklasar
400 d äpplen
5 dl vatten
500 g strösocker per avrunnen liter saft
Tvätta bären och äpplena under rinnande vatten. Klyfta upp äpplena och lägg dem i en stor kastrull tillsammans med bären och vattnet. Låt det koka i 15-20 minuter. Låt det svalna lite och låt saften sedan sila genom en saftduk.
Koka sedan upp den avrunna saften med socker i en kastrull. Låt det koka i 10 minuter. Ta sedan bort all skum som ligger på ytan. Häll sedan upp saften på flaskor.
Hoppas ni fick lite inspiration på vad ni ska göra med er frukt i trädgården. Det är ju synd att det går till spillo!
Ha en fin dag vänner,
Kram Carola
Hej!
Vart kommer dom fina printsen ifrån?
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning,
Carolina