Ramslöken är en sann vårprimör. Säsongen är både tidig och kort och den färska lökens smak är ljuvligt mild och god. Den är vanlig på vissa platser i landet (dock då inte i mina hemtrakter) Ramslöken förekommer mest i södra Sverige. Det lär finnas gott om ramslök på Öland (jag minns det sedan min barndom då jag ofta tillbringade mina somrar där) och Gotland, där den också odlas. På andra håll är den mer sällsynt och i vissa län (t.ex. Blekinge) är den till och med fridlyst. Så ni får kolla upp om ni får plocka ramslöken där ni ser den. Den är inte helt vanlig och du kanske får leta lite innan du hittar den, men det är helt klart värt besväret.
Det är ingen slump att ramslöken har fått smeknamnet skogsvitlök. Den smakar precis som en blandning mellan gräslök och vitlök och är släkt med båda. När den växer vilt brer den ut sig i stora bestånd och klär skogen i en vackert klargrön och ibland starkt lökdoftande matta. Det är just de gröna bladen man vanligtvis skördar och äter, även om alla växtens delar är både ätliga och goda. Stjälkarna är trekantiga och ljusgröna. Bladen är långa, platta och spetsiga och liknar liljekonvaljblad. Det finns en viss förväxlingsrisk och eftersom liljekonvaljen är giftig är det viktigt att använda luktsinnet (du letar efter blad med stark lökdoft) och titta noga på hur bladen ser ut när du dubbelkollar din ramslöksskörd. Om några veckor kommer de även att komma vackra vita plommor på dessa växter, det är riktigt vackra och det går att äta även de!
Ha en fortsatt bra dag<3