Denna silltårta kan jag inte missa för allt smör i Småland. Ingen midsommar utan min Silltårta! Jag har nog bakat den så långt tillbaks jag kan minnas i mitt liv. Den är lika viktig som jordgubbstårtan och nubben:) Här kommer receptet.
.
.
Midsommar Silltårta!
Botten
.150 g kavring
75 g smör
.
.
Fyllning
.3 blad gelatin
200 g matjessill
1 rödlök
2 dl Kesella gourmet
2 dl crème fraiche
1 krm svartpeppar
.
.
Garnering
.1 knippe gräslök
1/2 dl rödlök
100 g löjrom (eller annan rom)
.
.
.
Skär kavringen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda i kavringen, kör i matberedare tills det blivit en slät massa. Tryck ut brödblandningen i en pajform, ca 25-30 cm i diameter, och ställ kallt.
Blötlägg gelatinbladen 10 minuter i kallt vatten. Skär sillen i tärningar. Spara sillspadet. Blanda sill, lök, kesella och crème fraiche och smaksätt med svartpeppar och lite sillspad.
Smält de urkramade gelatinbladen och rör ner i fyllningen. Häll fyllningen direkt i formen och ställ kallt.
Strö hackad gräslök över tårtan. Skär bitar av tårta, garnera med rödlök och löjrom.
.
.
Lycka till!
.
Kram/Carola
Mmmmm låter hur god som helst. Önskar dig en riktigt mysig och skön midsommar vännen. Kramisar Tina
Ser så gott ut! Här blir det också silltårta (med ett liknande recept), men det blir först till midsommardagen.
Kram Lena
Mums! Lät riktigt gott! Själv är jag den som ska fixa barnens mat så just nu för gör jag en glutenfri lassange till morgondagen;)
Kram kram
Mums, dessa tårtor – kan inte bestämma mig för om jag gillar dem med räkor/lax eller matjes bäst! Fast nubbe skippar jag nuförtiden, mest sv etiska skäl. De skapar alltför mycket elände på storhelgerna tyvärr. Så längesedan jag hängde här hos dig men vill önska en härlig midsommar! Kram