Hela kusten från Cancale, över Vivier-sur-Mer och ända ner mot Mont Saint Michel är en enda lång ostronodling. Här i hamnen i Calcale ser ni att tidvattnet har tagit bort havet på eftermiddagen vid 16.00 tiden och kvar har vi den självaste ostronodlingen. Här förvandlas havet till en enda stor arbetsplats. Vi möttes av flera traktorer som körde upp dagens skörd till morgondagens försäljning. Det var en mäktig syn och en upplevelse jag aldrig kan beskriva i ord, man måste vara här för att uppleva det.
Här besöker vi en utav de trevliga restaurangerna i hamnen i Cancale, vi äter blåmusslor och ser ut över havet som numera ser ut som en arbetsplats där man plockar upp ostron till morgondagens försäljning. Restaurangerna är snabbt fullbokade så det är bäst att man bokat ett bord tidigare i veckan om man vill ha fönsterbord!
Men alla äter inte ostron när dem är i Cancale 😉
Tidigt med tuppen är vi här nästa morgon för att äta dagsfärska ostron till frukost!
Här testar jag tre olika sorter till frukost. I Sverige så är frukostfrallorna hederliga till frukost i campinglivet, här i Cancale är det ostron och champagnen till frukost!
Ostron är både gott och nyttigt. De är proteinrika med rikligt av mineraler och vitaminer. Dessa är så kallade spårämnen, ämnen som behövs i mycket små mängder men som ändå är livsnödvändiga för människan. De tio viktigaste vitaminerna och mineralerna i ostron: Jod, Zink, Järn, Selen, Calcium, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E.
Det är viktigt att äta ostron på rätt sätt. Häll gärna bort litet av vätskan, skrapa loss ostronet med ostrongaffeln så att muskeln följer med. Tugga ordentligt så att smaken kommer fram. Ostronen får gärna avnjutas med Champagne, torra syrliga vita viner, fino från Jerez, stout, porter eller mineralvatten med litet citron.
Fransmännen äter 30 ostron per invånare och år. Den totala produktionen av ostron i Frankrike beräknas till 150.000 ton årligen. Framför allt under jul- och nyårshelgerna njuter man av tradition ostron i Frankrike, då hälften av Frankrikes ostronskörd konsumeras.
I Frankrike, liksom i resten av Europa, är det platta ostronet som ni ser ovan den ursprungliga typen som fram till 1868 var helt dominerande. Det finns idag en del kvar av bestånden, i Bretagne, och där kallas det platta ostronet Belon, efter odlingsplatsen.Den sorten har mycket mer sälta och smak i sig (helt klart min favorit!).
Att äta ostron med citron är det bästa, men den platta sorten äter man helst neutral!
Bästa drycken till bästa maten- kärlek!
Kolla på mig, som ett barn på julafton- så lycklig när jag köper ett dussin till gång efter gång här nere i hamnen!!
Här äter man ostron i alla åldrar som vi äter varmkorv i Sverige 🙂
Jag har nog aldrig varit så här lycklig efter mina barn kom till världen! Jag är så jävla glad och lycklig här så jag kan inte med ord beskriva känslan!! Jag har drömt om detta ställe i över tre år då följde slaviskt Plura och Mauros tågluff som gick på tvn.
Cancale i mitt hjärta.
Carola<3