Bild och recept kommer från ELLE mat&vin
Tjingeling
.
I dag har jag varit och stoooooor handlat till nyår. Vi kommer att äta flera olika smårätter. Det mesta kommer att vara från havet.
.
Så här tänker jag mig menyn
Blåmusslor med sting, serveras med vitlöksbröd
Kokt hummer med saffransaioli
Huvudrätt: Lammracks, potatismos, portvinssås med grillad sparris
Ostbricka med tillbehör
Marängbomb med körsbärssås och färska bär (blåbär & jordgubbar)
Kokt hummer med saffransaioli
4 personer
Tid: 30 minuter
4 humrar 10 liter vatten (2–3 liter per hummer)
4 dl salt (1 dl per hummer)
4 knippen dillstjälkar (1 per hummer)
Aioli:
3 dl majonnäs
1 1/2 kuvert saffran 2 vitlöksklyftor (pressade)
skal från 1 citron ev några droppar citronsaft
flingsalt
4 lime
2 röda chili (finhackade)
2 gröna chili (finhackade)
Börja med aiolin. Blanda allt i en skål. Smaka av om det behövs mer saffran. Den kan lätt ta över så ta lite i taget! Låt stå. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i hummern med huvudet före. Täck med lock och låt vattnet koka upp innan nästa hummer läggs i. Koka färdigt under lock. Börja tidtagningen när vattnet kokar upp på nytt. Liten hummer (200–400 g) ska koka 8–12 minuter, stor (400–800 g) 10–15 minuter. Dra kastrullen åt sidan och låt den kallna i sitt spad.
Hetta upp en grillpanna och dela limen. När pannan är riktigt het lägger du limen med delade sidan neråt. Tryck till den lite och grilla ett par minuter för fi na grillränder. Ta upp hummern med hålslev och klyv på mitten. Rensa bort mage och tarm. Skölj rent och torka. Servera hummern i sitt skal med saffransaioli och grillad lime. Toppa med finhackad chili.
.
.
Ha en toppenfin kväll/kram
Här blir det också hummer, gott nytt år kram Diana