Hemmagjord skaldjurssoppa som ni måste testa

Hemmagjord skaldjurssoppa som ni måste testa

Hemmagjord skaldjurssoppa som ni måste testa

Fisk och skaldjurssoppa  är en luxuös soppa som passar utmärk vid festliga tillfällen med lyxiga skaldjur i huvudrollen. Här kan man variera på om man vill lyxa till det med hummer eller kräftor och räkor. Den krämiga soppan med konjak, egengjord fond och grädde som några smaksättare lyfter soppan till en högklassig nivå.

 

Ingredienser

3 humrar (à ca 300 g, tinas i kyl/sval 1 dag före tillagning) Eller andra valda skaldjur som önskas.

1 liten morot

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

100 g rotselleri

2 msk mild olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk konjak

3 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin

3 1/2 msk konc hummerfond

1 l vatten

3 dl vispgrädde

3 msk ljus maizenaredning

salt

vitpeppar

2 schalottenlökar

4 dl frysta lax och torskbitar

 

GÖR SÅ HÄR: 

För att kunna göra denna soppan så behöver du räkskal, kräftskal och/eller hummerskal. Vi brukar frysa ner skaldjursskal efter att vi ätit det sedan tidigare för att alltid ha en massa skal till att koka god fond på.

Men om ni inte har några skal så får det skal till innehållet av soppan som ni väljer att göra här. Dela och plocka köttet ur de valda skaldjuren. Grovhacka skalen. Skala och grovhacka morot, lök, vitlök och selleri. Hetta upp olja i en kastrull och bryn skal- och grönsakshacket. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs i ytterligare någon minut. Häll i konjak och vin. Låt koka tills hälften av vätskan kokat bort. Tillsätt fond och vatten. Låt småkoka i ca 45 minuter. Sila av buljongkoket. Koka ihop buljongen med grädden i ca 5 minuter.  Skär skaldjuren och fiskbitarna i i grova bitar och låt dem koka till klar i soppan.  Red sedan med maizenaredning till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Vi brukar servera denna soppan med lite lättvispad grädde och några droppar av fin olivolja och ett vitt brytbröd till.

 

Smaklig måltid!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *