Sverige är välkänt för sitt i ett internationellt perspektiv kvalitativa sjukvård, och höga nivå av allmänhälsa. Men individuell hälsa kan aldrig tas för given. Här ska vi ta en närmare titt på vad du kan göra för att upprätthålla din egen hälsa och långsiktig fertilitet.
Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten så stiger medellivslängden i Sverige, och allt fler personer anser att deras allmänhälsa är bättre än genomsnittet. Men trots detta finns det områden som oroar. Enligt fertilitetskliniken InviMed så upplever ett av fem par problem när det kommer till naturlig graviditet. Svenska intresseorganisationen Riksförbundet ofrivillig barnlöshet strävar efter att sprida kunskap om denna situation som påverkar en stor del av Sverige befolkning.
Hur man upprätthåller såväl allmänhälsa som fertilitet
Att upprätthålla hälsa kräver både allmänna och individuella ansträngningar. Och även om vi ibland känner att det inte finns mycket vi kan göra, så finns det trotts detta flera sätt att ta kontroll över vår egen hälsa. De flesta kan bli naturligt gravida inom ett år, och hälften blir det inom sex månader. Det finns däremot sätt att öka dessa siffror.
Fokus på en hälsosam livsstil
Det finns inga hemligheter bakom ett hälsosamt leverne. Att upprätthålla vikten med hjälp av en bra diet och träning är förmodligen de allra mest avgörande faktorerna. Men på senare tid har det blivit allt mer uppenbart att stresshantering och bra sömn är förknippat med både hälsa och fertilitet. Om du är osäker på hur du håller denna sorts livsstil så kan du med fördel kontakta en läkare, dietist eller personlig tränare.
Lär känna din kropp
Detta kanske upplevs vara ett högst allmänt råd, men den mänskliga kroppen har en tendens att gå igenom olika perioder. Ibland känns det helt enkelt inte rätt att träna, och ibland kommer kroppen av naturliga skäl att vara mer fertil. För kvinnor så motsvarar ägglossning ett fertilitetsfönster. Dessa perioder kan kartläggas med hjälp av en enkel kalender, eller med praktiska appar. Försök inte att arbeta emot perioderna, utan acceptera dem som en del av livet.
Förbättra ditt system
Även om du har riktigt bra hälsa så finns det sätt att främja din allmänhälsa, och även förbättra din fertilitet. Om du går på medicin så bör du alltid prata med din doktor om de påverkar din förmåga att få barn. Vid tvekan så är ett multivitamintillskott alltid en bra början om du vill vara säker på att din kropp har resurser att arbeta med.
Var inte rädd att be om hjälp
Det finns ingen skam i att uppleva fertilitetsproblem. De flesta personer kommer att uppleva periodvis infertilitet, och andra kommer att behöva vidta åtgärder. Men var säker på att du inte är ensam och att de flesta personer kommer att ha problem någon gång under sina respektive liv. Tveka inte över att kontakta en klinik eller läkare. Att skjuta upp problemen löser aldrig något.