food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

food and friends is my passion

 

I lördags var vi hembjudna till våra goa vänner Malin & Ulf på en annorlunda middag. De två delar vårat nördig mat intresse och denna kvällen så lånade vi deras välutrustade kök och deras två st rökar. Det var jag och min man som stod för maten och även så hade vi satt ihop kvällens menyer där minst en detalj hade passerat röken.

Vi började med fläsk som var marinerat i en marinad med vinäger, soja, rökt vitlök, honung samt färsk timjan och rosmarin. Detta fläsket fick ligga i röken tills rätt temperatur uppnåtts. Sedan la vi det på en bädd av spenat och toppade med ett pocherat ägg.

Rätt nummer två var oxbringa som även den hade legat i marinad ett dygn innan. Denna marinad gick mer åt BBQ hållet med rödvin, hickory liquid smoke, farinsocker, rökt kanel och rödvinsvinäger. Det stycke fick ligga i röken tills det kom upp i 58 grader. Till detta serverade vi en tryffelpasta och friterad morot

Rätt nummer tre var en ren chansning på många sätt. Rökt vildsvins filé med bakad sötpotatis, picklad fänkål och en chokladsås. Såsen blev så gudomlig så jag bara måste dela med mig av det receptet här.

Chokladsås

1 gul lök, 1 1/2 dl rödvin, 1 dl muscovadosirap, 1 dl vatten, 2 msk oxfond (jag använde fonden från vildsvinet som jag kokade). 2-3 lagerblad, timjan, 100 g mörk choklad (70%), potatismjöl, salt och peppar
Fräs löken i margarin. Tillsätt vin, sirap, vatten, fond och kryddo. Låt koka under lock i ca 10 min. Sila ut kryddorna. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält. Tillsätt potatismjöl tills det tjocknar. Ett tips är att blanda mjöl med vatten i en skål innan så klumpar det sig inte.

Men denna dagen slutade inte bara för att vi blev helt proppmätta. Vi älskar att experimentera med mat så till desserten så provade vi med att röka choklad. Denna rökta smälta chokladen doppade vi jordgubbar i.

Till allt drack vi rött från USA men det slank även ner en italienare under kvällen.

Allt som allt så tror jag att vi höll på att laga mat, njuta och skratta under 7 timmar. Och jag vet inte riktigt hur jag skall summera denna dagen men en sak är helt säkert, Malin och Ulf är lika stora mat nördar som oss och jag vet inte när jag njöt och skrattade så mycket senast.

Tack @hstamsgoda för denna dagen

One thought on “food and friends is my passion

  1. Malin & Uffe says:

    Stort STORT tack själva för denna underbara kväll!! Så härlig och inspirerande meny och som alltid lika fantastiskt sällskap!! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *