Middagstips och recept till Valborg

I fredags hade vi över våra goda vänner Malin & Ulf på middag, kvällen blev lyckad som alltid och vi åt och drack gått som jag nu vill dela med mig av här på bloggen till er. Kanske är det något ni vill laga ikväll eller i morgon på första maj?

Välkomstdrink, champagne Pol Roger (i min smak den klart godaste champagnen)

Till det serveras det löjrom med klassiska tillbehör.

Förrätt, Salmalax med citrusmarinerade betor, dillkräm, rågkrutonger med ringlad citronolja. Serveras med nymalen svartpeppar vid bordet.

Recept:

Betorna:

100 gram färska betor

2 msk färskpressad juice

3 msk mild olivolja av hög kvalitet

Salt

Dillkräm:

2st äggulor

1 msk färskpressad citronjuice

2 tsk dijonsenap

4 msk färsk hackad dill

1 1/2 rapsolja

1 krm salt

Rågkrutonger:

1 bit rågbröd (kavring)

2 msk olivolja

Salt

Till servering:

Färsk koriander

Svartpeppar

Tillagning:

Rågkrutonger:

Värm upp ugnen till 175 grader. Skär upp rågbrödet i små tärningar och lägg dom i en ugnsfast form. Ringla över en mild olivolja samt salta lite. Rör runt så oljan fördelar sig väl i brödet, låt stå i ugnen ca 10 min tills dom är helt torra. Rör om lite då och då under tillagningen. Låt svalna.

Dillkräm:

Lägg äggulor, citron, dijonsenap, dill och salt i en matberedare och mixa. Tillsätt oljan droppvis tills den blir tjock som majonäs. In i kylen.

Betorna:

Vispa samman citron och olivoljan. Skala och skär betorna i tunna skivor. Ta hälften av marinaden och låt betorna marinera sig i ca 10 minuter. Salta och peppra betorna.

Laxen,

Skiva laxen tunt.

Plasera dem på talriken. Lyft ut betorna ur marinaden och placera dom ovanpå. Ringla sedan över resten eller efter tycke och smak den citronoljan som finns kvar över. Klicka över dillkrämen och strö sedan rågkrutonger över. Strö rikligt med färsk koriander. Vid bordet får gästerna själva dra några varv med pepparkvarnen efter tycke och smak.

Till detta serverar man gärna en torr riesling med en liten sötma för att balansera syran i maten. Vinet ovan passar utmärkt till.

Huvudrätten bestod av en helt klassisk oxfile Carpaccio.

Enkelt recept, skiva oxfilé i tunna skivor. Det vintigaste i denna rätten är att ni köper ett riktigt bra svenskt kvalitetskött då ni ska äta detta kött tått! Enklast för du det med ett kött som är halvt upptinat.

Blanda en marinad av mild och bra kvalitets olivolja, färskpressad citron, balsamvinäger, salt och svartpeppar. Rör ihop och smaka er fram vad som blir godast. Jag har inget recept utan blandar efter tycke och smak dessa ingredienser.

Pensla sedan de tunna skivorna på talriken. Strö över färsk riven parmesan ost, strö färsk basilika över. Peppra och salta vid bordet.

Till detta serverade jag ett fantastiskt gott rött vin från Italien, bild ovan. Den var helt utmärkt till!

Efterrätt:

En hemmagjord klassisk chokladmousse baserad på 2 äggulor, grädde och 70% fin choklad och en skvätt kaffe, som serverades med färska hallon och svart salt.

Dessertvinet ni ser på bilden kommer från XWine.

Önskar er alla en riktigt trevlig Valborg, och njut av god mat nu vänner.

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *