Du behöver
30 stora blomsterklasar
3 st citroner
1,5 l vatten
1,5 kilo strösocker
50 g citronsyra
.
.
Gör så här
Tvätta blomsterkvastarna under kallt vatten, låt dem rinna av i en sil. lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronskivorna. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)
.
.
.
.
.
Hej igen vänner!
Nu sjunger det på sista versen när det kommer till fläderblommorna. Jag toook älskar att göra saft och sylt. Tyvärr så har jag ingen egen trädgård så jag har varken fläderblommor eller vinbär som är dem jag gillar allra mest. Men jag fina vänner som delar med sig av sin skörd i sina trädgårdar. En gammal fin arbetskamrat kom förbi med en påse med 60-70 klasar fina blommor här om dagen så nu görs det saft för fullt hemma hos oss. Är så tacksam och glad för det Hanna (puss) sedan kom vår gulliga tandhygienist förbi på jobbet med lite fler klasar till mig så nu kommer vi ha fläderblomssaft så det räcker ett tag framöver hihi underbart!!
.
Ha en fin kväll!
Kram/Carola
Åhh fläderbärssaft som är så gott!
Min mamma gjorde alltid det förr och hon gjorde även sherry på fläder. Ingen aning hur hon gjorde men gott var det.
Fina bilder du har.