Spara på rätt sätt

Det här med att spara pengar, det är något som de flesta vet att man bör göra. Det finns en hel del olika sätt att spara pengar på. Dels kan du buffertspara, dels målspara. Men, om du vill att pengarna ska växa samtidigt som du sparar, då är det bra att jämföra olika sparkonton. Vanliga lönekonton och transaktionskonton ger oftast ingen ränta alls. Men om du satsar på att spara på ett särskilt sparkonto eller ett räntekonto, så kan du få dina pengar att växa.

Vad innebär sparränta?

Om du lånar pengar av en bank, så betalar du ränta till dem för att du får låna. På samma sätt så betalar banken ränta till dig när du ”lånar” ut pengar till dem, alltså placerar dina pengar på ett sparkonto. På det viset kan ditt sparkapital växa sig större för varje år, utan att du behöver göra annat än att välja en bank eller aktör att spara hos.

Det är ju så att banker idag, de vill ha dig som kund. För att kunna konkurrera så är det sparränta de lockar med. Sparränta kan ses som en slags bonus som du får av banken, just för att du väljer att spara dina pengar hos dem. Sparränta betalas ut årligen och det ligger runt 0-5 % av ditt sparade kapital. Storleken på denna sparränta kan variera mellan banker. Räntan bestäms bland annat av den aktuella räntenivån samt om du väljer att låsa dina pengar eller. Att binda sina pengar under en bestämd tid, det ger ofta en högre sparränta. 

Skillnad finns mellan olika banker

Sparränta brukar i regel följa den aktuella räntenivån. Om du öppnar ett sparkonto hos någon av Sveriges största banker, utan att du binder ditt kapital så ligger räntan rätt så lågt. Detta är dock ett bra sätt att spara, om det är för oväntade utgifter med mera. Men det är inte det du ska välja om det är ett långsiktigt sparande du tänker dig. Då är det bättre att du vänder dig till en mindre bank eller aktör med en högre sparränta. En aktör du kan spara hos och få högre sparränta hos är Viaspar. Ju längre du binder dina pengar, desto högre ränta får du.

Konkurrensen om sparande kunder är hög och det gör att sparräntan kan variera en hel del mellan olika konton och olika banker. Ju högre ränta, desto mer villkor kan tillkomma. 

Villkor för sparande med hög ränta

Om du får en hög ränta för ditt sparande så brukar det även innebära lite olika villkor. Det kan vara en längre bindningstid, färre uttag samt att det ibland saknas en insättningsgaranti. Du som vill spara och få en hög ränta kan fundera på vad som passar dig och sedan jämföra olika banker mot varandra. Det så att du hittar det bästa alternativet för just sig. 

Du kan få högre sparränta mot att du binder dina pengar under en längre tid. Det brukar då innebära att du inte kan röra dessa pengar, eller ta ut dem under bindningstiden. Det kan även vara så att du fr ett eller två fria uttag per år. En del konton vill att du ska sätta in ett högt startbelopp, andra vill att du ska spara en viss summa per månad för att få den högre räntan. Det gäller alltså att du ser över vad det är för villkor och om de passar dig, innan du börjar spara.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *