Recept på min silltårta

Recept på silltårta

Ingredienser

Botten
180 g kavring
75 g smör

Fyllning
4 blad gelatin
200 g matjesill
1 rödlök
2 dl Kesella gourmet
2 dl créme fraiche
1 krm svartpeppar

Garnering
1 knippe gräslök
1/2 dl rödlök
100g löjrom (eller annan rom)

Tillagning


Skär kavringen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda i kavringen, kör i matberedare tills det blivit en slät massa. Tryck ut brödblandningen i en bakform, ca 25-30 cm i diameter, och ställ kallt.

Blötlägg gelatinbladen 10 minuter i kallt vatten. Skär sillen i små tärningar. Spara lite sillspad. Blanda sill, lök, kesella, créme fraiche och smakstätt med svartpeppar och lite sillspad efter tycke och smak. Jag brukar ha ca 0,5 dl sillspad för att få upp sältan och förstärka sillsmaken.

Smält ner de urkramade gelatinbladen i ett varmt vattenbad och rör sedan ner det i (smeten). Häll hela fyllningen direkt i formen och ställ kallt, tills det silltårtan stelnat. Tar ca 3 timmar.

Garnera tårtan med hackad rödlök, gräslök, färsk dill, färska blommor som går att äta och toppa med lite löjrom och citron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.