Norsk lax för hela familjen (Reklam)

Godmorgon Söndag

Idag sitter jag och skriver menyn för veckans middag. Det gäller att komponerar goda, lättlagade menyer som alla i familjen gillar med bra kvalitet på råvarorna.  Vi äter lax minst en gång i veckan och då äter vi gärna norsk lax då de har bäst kvalitet på sin fisk. Tycker det är viktigt att lära barnen att äta fisk då det är nyttigt!

Under sommarhalvåret blir det mer fisk för vår del. Oftast brukar vi röka en hel laxsida på  vår kolgrill vilket är väldigt enkelt och gott.  Tänd grillen och försök att ha ganska låg värme. Lägg på rökspån eller rökflis direkt på glöden. Lägg på den frysta laxsidan och stäng locket samt alla ventilations luckor, ha koll då och då så den inte blir torr. Provsmaka efterhand för att känna när den blir klar. Tänk på laxen bör vara fryst när du lägger den på grillen för att behålla saftigheten. Det är extra gott att pensla laxen med honungsglaze för att få en där lite extra rökiga smaken.

Under vinterhalvåret brukar jag laga en klassisk vanlig mustig fisksoppa med lax, torsk, räkor och musslor med en doft av saffran. Receptet har jag fått från min mamma och den har följt mig under hela mitt liv som jag har lagat mat, Det är ett recept som är bus enkelt. Välj ut den fisk du vill ha i soppan ex lax, torsk, räkor. Skär upp dem i lagom små bitar. Strimla lite purjolök, pressa i lite vitlök efter tycke och smak och fräs i detta i olja. Tillsätt salt, peppar, saffran, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10-15 minuter. Lägg i fisken i soppan, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna i slutet på toppen och en kvist med dill. Klassiskt och jätte gott med en varm fisksoppa när det blåser kallt om knutarna på vinterhalvåret.

Jag  måste också tipsa er fina bloggare om en riktigt bra sida när det kommer till att hitta bra recept på goda middagar där lax och all slags fisk innefattar.  Jag har ofta ide torka och brukar då vända mig till denna sidan norskfisk.se där hittar du allt från fisksoppor, tandoorikryddade laxspett med myntayoghurt (vilket är fantastiskt god) men i veckan ska vi testa att laga fänkålsgrillad lax med saffranskokt färskpotatis. Det är roligt att laga mat när man har bra råvaror från norsk lax och nya kreativa recept. Våra barn har ju alltid gillat fisk från tidig ålder, men det kan bero på att de råvaror man köper. Det känns på smaken när det är bra kvalitet på laxen!

 

Hoppas ni fick lite goda ideer på hur man kan laga god lax enkelt hemma!

Inlägget är skrivet i samarbete med Norsk Lax

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *