Fredagsmys med tapas

Hello!

I dag så svängde vi in till Nääs fabriker och besökte Hugo Ericsons underbara delikatess butik, för er som bor runt Göteborg och inte har vart nere vid Nääs fabriker säger jag bara ÅK dit.

Där finns inte bara en restaurang utan även klädbutiker, inredningsbutik och framför allt Delikatessbutik av rang.
Idag fyndade jag ett uppläggningsfat från Olsson & Jensen som jag har letat efter länge. Så jag var bara tvungen att duka fram det till fredagsmyset idag. I Hugo Ericsons butik träffade vi en helt underbar kvinna som verkligen kunde sitt sortiment. Där köpte vi lite ostar och skinka till kvällens mys. Vi köpte bland annat en Mont d’Or. Denna underbara ost ska det blandas i vitlök, vitt vin och salt/peppar och läggas i ugnen på 200 grader.

Vi hittade även Salsicciafärs som  ska bli till en pasta rätt i morgon, återkommer med den rätten en annan dag.

Jag har även lovat er ett fredagstips vad det gäller vin, och här kommer denna fredagens tips.

Till ostarna och skinkan idag blir det det ett vin från samma gård som jag skrev om i onsdags, alltså Cantele i södra Italien.

Under efterkrigstiden tömdes nästan södra Italien på folk, alla sökte sig norrut i jakten på arbete. Gianni Cantele och hans fru, Teresa Manara, däremot förälskade sig i området kring Lecce och dem gjorde precis tvärt om. De tog sitt pick och pack och flyttade hela familjen till området. Till en början tillverkades bara vin som såldes till norra Italien, först 1979 producerades det första vinet under familjens namn. Idag äger familjen 50 hektar i området Salento i södra Apulien. 2004 gjorde gården en satsning för minimera inverkan från herbicider och pesticider i vingården, detta var både ur en miljösynpunkt och för att öka kvaliteten på vinerna. Idag används med andra ord bara naturliga bekämpningsmedel, inga kemikalier.

Kvällens vin är ett Salice Salentino riserva från 2014

Rubinröd färg. Stor, kryddig doft med inslag av körsbär, plommon, svart te och rosmarin. Ett fylligt vin med välbalanserade tanniner och fruktsyra.
Serveras med fördel till vilt. Ett utmärkt vin även till nöt, lamm eller lagrade hårdostar.

Serveringstemperatur: 16-18°c. Skördat i slutet av september.

Även här kan man köpa detta vin från Xwine antingen i en låda med 6 flaskor men det finns även med i en blandlåda.

Nu ska jag njuta av vin, ost och skinka.

Ha en underbar kväll

//Carola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *