Att inte nå ända fram

Att inte nå ända fram

 

Hej bloggisar

.

I går fick jag några tvära kast i mina framtidsplaner. Vad skall man säga, livet blir inte alltid som man tänkt sig?!. Nu ställer jag mig frågan, är man för gammal att plugga när man är 41 år? Skall man dra på sig studielån när man är i denna åldern? Är det någon där ute som pluggar i min ålder (yrkesutbildning alltså). Men jag tänker, vi har ju ändå över 20 år kvar att jobba i arbetslivet. Jag tänker att nu måste det väl vara en bra tid då man har bildat familj färdigt, och barnen är rätt stora så man vabbar inte var och varannan vecka. Utan man har faktiskt tid att jobba och man vill gå upp i tid igen. Men kraven är stora för att komma in på utbildningen. Så först måste jag gå på komvux och läsa upp några ämnen. Det blev ett längre väg en beräknad. Och min plan gick i kras. Jag har suttit och googlat halva natten på andra vägar och kanske har jag hittat en. Måste ringa några telefonsamtal idag.

.

Hur som så har jag kommit längre på vad som verkligen skall köpas in till vår nya lägenhet. Här ovan är lite ur det vi kommer att köpa in. Möblerna kommer från Ikea och skall vara i vårt stora sovrum. Snyggaste lampan heter Snowball av Louis Poulsen, vilket är en riktig klassiker som man aldrig tröttnar på. Den kommer passa bra i hop med våra andra Ph lampor och AJ pendeln från Arne Jacobsen. Eftersom det kommer blir en annorlunda öppen planlösning så kommer alla lamporna att synas tillsammans, då är det viktigt att dem passar i hop! I det stora hela och i grunden tänker jag att det skall vara design klassiker som håller i längden. Danska och svenska designer är min absoluta favorit.

 

Att inte nå ända fram

 

Att inte nå ända fram

En fotograf som jag nyligen har fallit för helt är Steve Hiett. Här är två av hans riktigt fina bilder Calling Russia och Avenue George V

.

.

Nu skall jag ta tag i dagen och gå ner labbet och lämna lite jobb sedan blir det en liten kort promenad med vår lilla vovve som tycker att det är på tooook för kallt för henne. Det är inte lätt att vara kinesisk nakenhund i Sverige nu:)

.

Ha en fab fredag vänner!

Kram/Carola

 

7 thoughts on “Att inte nå ända fram

 1. Helenas enkla vardag says:

  Jag är ett levande bevis att man kan läsa när man är över 40. Jag blev klar sjuksköterska när jag var 42 och läste vidareutbildningen inom intensivvård tre år senare. Hade också fått läsa på komvux innan. Jag tog dock bara studielån en termin, för jag jobbade extra och sparade på dessa pengar så det blev att jag hade samma summa som jag hade haft fullt studielån. Men jag har kompisar som är i min ålder som tog fullt studielån, så visst kan du det och som du säger vi har många år kvar att jobba. Vad kul att hitta nya möbler till er nya lya.
  Ha en skön helg Kram Helena

  • Carola says:

   Åhh är du sjuksköterska, det har jag också funderat på. Jag älskar att ta hand om människor! Just nu så stoppar Komvux mig då det tar väldigt lång tid då man inte kan läsa två kurser parallellt som jag skulle behöva. Engelska 5 och Engelska 6. Jag kan ju inte läsa det i ett år. Det hela låter jobbig just nu. Det är baksidan av att bo i en liten stad där det inte finns så mycket utbud. Men jag skall fundera ut hur jag skall kunna lösa detta på bästa sätt.

   Stor kram Carola

 2. Therese says:

  Men heeej soulmate!

  Lika barn leka bäst, eller hur är det nu man säger 😉
  Jag är precis där du är, ungefär iaf. Några år yngre och kanske lite mer kött på benen vad gäller studier… Jag har snurrat i samma banor som dej sedan ca. 6 mån tillbaka och pluggat olika kurser på komvux där jag bor. När det förra veckan kändes väldigt nattsvart så vända jag mig till grannkommunen och den studievägledaren som jag tidigare i livet haft kontakt med och som också bara alltid är sååå fantastisk med massa kunskaper. Så efter att ha fått besked från min hemkommun att jag inte skulle kunna söka universitet förrän med start våren -17 så berättade den andra fantastiska kvinnan att jag kan göra det till hösten -16 och nu i vår inte alls behöver läsa så många kurser som jag först blivit ”påprackad”.

  När man har minst 3 år arbetslivserfarenheter (vilket ju både jag och du nog har) samt ”grundläggande behörighet” så kan man söka via något som kallas reell kompetens och få sina erfarenheter bedömda. Man behöver mao inte ha +2000 poäng i betyg utan kan gå en snabbare väg. Det du måste ha för grundläggande behörighet är följande (sen kanske någon kurs för särskild behörighet för just det programmet som du vill läsa):
  Svensk A + B
  Matte A
  Samhällskunskap A
  Engelska A

  Jag kommer söka universitet på mitt högskoleprov och då spelar gamla betyg ingen som helst roll. (Missa inte att anmäla dig nu inför våren.) Vad gäller finansiering så funderar jag i dina banor, ska man ta studielån eller inte… Än så länge har jag inte gjort det men frågan är till framöver men jag ser det som att tar jag studielån så är det en mycket bra investering i migsjälv och i min framtid. Tar man lån för att köpa en bil, som enligt mig är den sämsta affären man gör då bilen ständigt minskar i värde, ja då kan man absolut ta lån för att satsa på sigsjälv. 🙂

  Stor kram och hoppas det löser sig med dina funderingar

  • Carola says:

   Alltså tack underbara Therese för ditt svar, tack för att du tar dig den tiden att skriva så utförligt till mig.
   Det är så lustigt att du och jag går igenom samma saker om vartannat i alla dessa år vi har lärt känna varandra via bloggen. Jag gillar när du skriver och tipsar hos mig. Saknar din blogg men vi får ses här i stället:)

   Jo nu har det hänt grejer som får mig att ramla ännu längre ner i självkänslan. Jag har Svenska A+B, Matte A, Samhällskunskap A, Engelska A. Men för att söka in på den utbildningen jag vill in på så krävs det Engelska B. Och jag hade tyvärr en 2 i betyg vilket inte är godkänn idag om man läser över den siffran i dagens system.
   Ok, då får jag väl läsa upp Engelska B under våren lite snabbt parallellt med att jag jobbar då. Anmälde mig och gick dit på två lektioner. Första dagen fick vi göra ett som kallat ”prov” för att se var vi låg till i kunskapsnivå. Och där föll jag då den unga läraren tycket att jag kommer att få det mycket svårt att klara engelska 6 som det nu heter. Så jag bör gå om Engelska A ( som jag redan är godkänn i) för att friska upp mina kunskaper. Alltså skulle jag gå Engelska 5 nu denna våren för att sedan under hösten gå Engelska 6. Bara där kommer det gå ett år. Sedan så kan jag bara söka till den utebilden på hösten så våren 2017 ja då får jag sitta och vänta på att tiden går? Jag är liksom inte 21 år. För att där efter gå en utbildning på ca 2 år.

   Jag ringde idag till skolan och frågade om arbetserfarenheter på 6,5 år inom branschen skulle kunna hjälpa upp något i antagningen. Men nix. Utan Engelska (B) 6 var viktigt. Det jag har tänkt att läsa till är i princip det jag gör idag men jag behöver papper på det. Lite svårt att beskriva. Men att det inte betyder något känns konstigt.
   Vad menar du att man kan få något för arbetslivserfarenhet. På vilket sätt då? Berätta gärna mer för mig så är du super gullig.

   Stoooooooooooor kram Carola

   • Therese says:

    Jag tänker såhär att du måste fråga dejsjälv om du tror att du kommer klara engelska 6 (även om det kommer bli supertufft, är du beredd att lägga tid och kämpa för ett godkänt nu i vår?) Om svaret är ja så skulle jag köra på denna terminen och testa. Du har ju faktiskt ingenting att förlora. Ta extra hjälp av någon du känner eller hyr ”läxhjälp” för att klara kursen. Och skulle du kugga så har du ju faktiskt samma utgångsläge ändå, att plugga engelska 5 till hösten och engelska 6 till våren och sen söka högskola hösten -17. Alternativt läsa engelska 5 nu på halvtermin och sen engelska 6 resterande av våren, om man får göra så i din kommun… Du har ju egentligen ingen tid att förlora på att testa engelska 6 nu, eller hur?!
    Med arbetslivserfarenheterna så menade jag det i kombination med dessa kurser vi pratar om nu. Hade du inte jobbat tillräckligt länge skulle du ha behövt samla ihop runt 2300 poäng (vilket min hemkommun först påstod att jag skulle göra men som jag lyckligtvis blev varskodd om att det inte alls var så i mitt fall).
    Och som sagt, missa inte att anmäla dej till högskoleprovet innan det är för sent så du har något att konkurrera med (om du inte har toppbetyg vill säga).

    Hoppas det ordnar sig.
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *