Att baka inför julen

Att baka inför julen

 

Att baka inför julen

 

Att baka inför julen

 

Att baka inför julen

.

.

.

 

Tjingeling vänner!

.

Denna helgen har jag liksom tröstbakat haha. En kaka till mig och en kaka till hunden, skojjar bara! Men jag tänker att julen är snart här så jag har övningsbakat lite, försäkrat mig att allt kommer blir gott till julen:) Här om dagen beställde jag lite nya bakformar och annat på nätet.

Ett snyggt och praktiskt rostfritt fat på fot måste man ha i julen. Detta kakfat är helt perfekt, dubbel botten där två kylklampar placeras för att hålla kakan eller tårtan kall.
Öppningsbar kåpa. Perfekt fat att ha när man har bjudningar hemma. Kakan kan stå framme länge utan att bli förstörd utav värmen:) Fatet kommer från Bakers.se och ni hittar fatet här. Den klassiska silikonformen köpte jag också här. Skall man ha en mjuk pepparkaka på bordet så skall den hålla denna formen tycker jag.

.

jul8-tile

 

Att baka inför julen

.

Fyllningen består utav 50 % grädd mögelost och 50% naturell Philadelphiaost. Sedan spritslade jag dem på en pepparkaka för att sedan lägga en ovanpå. Jag prydde dem med en liten klick utav ostmassan och ett halvt torkat fikon. Det blir lite mildare än att bara skära skivor utav grönmögel ost på pepparkakorna, passar också riktigt bra till barnen i familjen.

.

julrecept

 

Att baka inför julen

 

jul2

 

jul1

 

julbaknin

Mjuk pepparkaka

Ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka som är en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor med glasyr.

.

Ingredienser: 

100 g smör, 2 st ägg, 2 dl strösocker, 1,5 dl filmjölk, 1,5 tsk färskriven ingefära, 1,5 tsk malda nejlikor, 2 tsk malen kanel, 1 tsk bakpulver, 3 dl vetemjöl,

.

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

Kristyr till dekorationen gör man enkelt genom att blanda 1 äggvita, 4 dl florsocker, 1 tsk ättika. Vispa upp detta till en hård massa, klar för att ringla över kakan. Jag har även dekorerat med torkade lavendel som smakar jätte gott.

julbaa

 

jul4

 

 

Kram/Carola

 

2 thoughts on “Att baka inför julen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *