Alingsås Bryggeri AB

Alingsås Bryggeri AB

.

Alingsås Bryggeri AB

Öl är för viktigt för att inte göras med omsorg, som det står på Alingsås Bryggeris hemsida här.

.

Har ni hört talas om Alingsås Bryggeri AB? I dag var jag och min man varit med och tappat upp Nolhaga Park öl på deras bryggeri i centrala Alingsås. Jag blev inbjuden av en kollega till att vara med att tappa upp öl på flaska. Allt görs förhand och vi fick testa att både tappa upp och sätta på kapsyler. Under den tiden vi var där så gjorde vi ca 100 backar med öl. När vi var klara så skulle dom stå och jäsa på flaska i ungefär två veckor innan det levereras till systembolaget och några utvalda krogar/restauranger i Alingsås. Först leveransen skedde i början på December 2015 och nu har dom leverans varje fredag.

Jag älskar detta med företag som driv av entusiaster och speciellt när det är lokal producerat. När man kan få vara med och prova på att göra saker och allt görs på hantverks vis utan maskiner och datorer. När det sker på vilja och intresse och alla har kul, både gammal och ung. Vi pratade om det när vi stod vid kapsylerings stationen. En väldigt simpel sak där man pressar på kapsylen för hand. För 50 år sedan så  stod det någon på alla arbetsplatser och gjorde något liknande, tryck fast kapsylen, ställ dit flaskan, pressa ihop och ställ flaskan i backen. Gör om samma procedur om och om igen. den personen finns inte kvar någon stans när robotarna har tagit över. Och vi hade kul idag, vi gjorde något för hand och vi gjorde det i vårat tempo.

 

Alingsås Bryggeri AB

Alingsås Bryggeri återuppstår.

Alingsås Bryggeris nya historia började i ett kök i Hedvigsberg någon gång 2008 eller 2009. Där träffades två lärarkollegor från Alströmergymnasiet som hade gått och sneglat på de där tegelväggarna mellan lektionerna och drömt sig bort till gamla tider. Snart fick de sällskap av två andra kollegor, Marcus Swenson och Kent Karlsson. Mer och mer utrustning köptes in, metoderna förfinades, erfarenheter gjordes, och gång efter annan förvånades de över hur gott ölet blev.Men riktig fart tog det när Alingsås Tidning gjorde ett personporträtt av Lasse Lindholm när han fyllde 60 år 2010. Där berättade Lasse om de drömmar han hade om att starta Alingsås bryggeri igen. Lasse hade varit med vid ockupationen av det gamla bryggeriet, han hade till och med sett till att Källefalls Bryggeri hade gjort en gravöl när förlusten i kampen om bryggeribyggnaden blev ett faktum. Och han hade varit förutseende nog att registrera namnet Alingsås Bryggeri hos patentverket.

.

Alingsås Bryggeri AB

.

Än så länge har dom två sorters öl i deras sortement det första och mest sålda är Nolhaga park. En IPA bryggd öl på pale ale malt och fyra sorters karamellmalt. Rikligt humlad med amerikanska sorter som Centennial, Chinook och Amarillo. En öl med tydlig humlekaraktär och inslag av citrus, tropisk frukt och tallbarr i smakerna, och  med en rejäl men balanserad beska. Passar till charkuterier och grillat eller andra kraftiga kötträtter, men går också bra att njuta bara som den är. Opastöriserad och ofiltrerad.

Sedan har dom även Röda hjorten. En wienerale bryggd på wienermalt och röd karamellmalt. Humlad med Magnum, Brewers Gold och Tettnanger. En öl med tydliga karamelltoner och en mjuk men distinkt beska. Passar till all slags husmanskost, från fläsklägg till pizza. Men framför allt är Röda Hjorten en sällskapsdryck som tåls att drickas om och om igen. Opastöriserad och ofiltrerad.

.

Alingsås Bryggeri AB

.

I morgon blir det en sväng till Systembolaget för att inhandla några flaskor av denna fina dryck. Jag har även skrivit upp ”batch” numret på dom flaskorna som vi gjorde i dag så jag kan kolla efter dom om ca två till tre veckor. Så klart så skall jag köpa några då med.

Nu blir det Renées brygga och soffhäng.

Ha en fin kväll//CC

One thought on “Alingsås Bryggeri AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *