Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

img_3808

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

img_3915

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb


Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Välkomst snuttar i form av,

Ugnsrostade rödbetor med pinje och getost.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta rödbetorna noga ( ev skala dem) Skär bort blasten och dela dem. Lägg betorna i en skål och blanda med olivolja, balsamico, honung, flingsalt och svart peppar.

Rosta betorna i 20-30 minuter eller de är mjuka. Rosta pinjenöttterna i en torr och het stekpanna med flingssalt. Smula chévreosten över de varma betorna, strö över rostade pingjenötter och

srydda osten med svart peppar och strö persilja över för vackert serverande på plåten.

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

.

.

Jordärtskockssoppa med Liquorice Granules från Lakritsfabriken

..

Gör så här:

Skala skockor och potatis, skär dem i mindre bitar. Lägg dem i vatten så att de ej mörknar. Fräs lök och vitlök i smör. Tillsätt skockor och potatis, fräs i cirka 5 min. Häll på buljong och koka tills de

är mjuka, cirka 10 min. Mixa med stavmixer och tillsätt vin och grädde. Koka upp och smaksätt med lakrits och salt & peppar. Låt småputtra i ca 5 min, skumma upp soppan i en mixer före

servering, häll upp i t.ex. cappucinokoppar  och strö över lite Lakritsfabrikens lakritsgranulat och droppa lite lakrits sirap.

4 portioner

Jordärtskockssoppa

400 g jordärtskocka

2 medelstora potatisar

1 charlottenlök, hackad

1 msk smör

1 vitlöksklyfta

5 dl hönsbuljong

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1–2 tsk Lakritsfabriken lakritspulver

salt och peppar efter smak samt Lakrits sirap att droppa i soppan till serveringen

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

.

En snaps före maten satt fint!

.

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Underbar helstekt gås

Gör så här:

1 gås ca 5 kg till 8 personer.

Gör rent gåsen samt skölj den väl under kallt vatten.

Fyll den med katrinplommon och äppelklyftor.

Gnid in den med citron.

Lägg den i en stekpåse i ugnen, 200 grader i ca 3,5 timmar. Stick den med en kniv efter 3 timmar, kommer det en klar vätska ur den så är den klar.

När den är klar så ta till vara på stekskyn, den serveras vid sidan om som, den är som sås sky.

Ta ur äpplen och katrinplommonen och servera även det som tillbehör.

.

Till gåsen serverades det smörstekta delikatess potatis, hemmagjord rödkål, inlagd gurka på mormors vis, ekologisk äppelmos, ekologisk rårörda lingon, pickles gurka, gås sky och självklart kråset

som är krås från 1 gås (hals, vingar, muskelmage och hjärta) detta kokade vi flera timmar. Detta är något man brukar ha i svartsoppan till förrätten. Men vi valde att inte servera denna

traditionella blodsoppa denna kvällen utan vi valde att bara koka kråset som tillbehör till gåsen.

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Calvadospannacotta med äppelkompott och kanderade lakritsmandlar

.

.

Gör så här:

6 dl grädde, 2 gelatinblad, riktig vanilj och 3 cl Calvados

Lägg gelatinbladen i blöt.

Koka ihop grädden med vanilj och Calvados.

När det har kokat upp så lägg i gelatinbladen och vispa ihop det tills det blir en jämn smet.

Häll upp smeten i glas och ställ in i ungen ca 2 timmar, tills det har stelnat.

Tärna äpplen i små tärningar och stek dom med smör och kanel tills dom blir mjuka, ställ dom kylt.

.

Kanderade mandlar

2 dl sötmandel, 2 dl florsocker, 3 msk Premium Liqourice powder från Lakritsfabriken, 1,5 msk Salmiak ”salt” också från Lakritsfabriken.

Värm upp en kastrull med florsocker. När den börjar smälta lite så häller du i sötmandel och rör om försiktigt tills sockret har blivit gyllenbrunt och smält. Häll sedan ut allt på en plåt och strö lite

mer florsocker över ca 2 msk till för att få dem lite pudriga. När de har kallnat så lägg i mandeln i en liten plastpåse och krama påsen så nötterna släpper från varandra och häll där i lakritspulvret

och salmiaken och skaka påsen. Sedan häller du upp det i skål, klar för att serveras.

.

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

 

Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

.

En speciell kväll som i igår kväll öppnade vi den polska Goldwasser flaskan från Polen. För er som gillar mat så var jag och några fler matbloggare på en fantastisk matresa i Polen i våras med Stena Line. Mer info om den drycken finner nir och vill ni läsa mer om matresan i Polen så klickar ni bara på fliken Polen i högra spalten.

 

 

 

Hej Sköna Söndag

Här vaknade vi upp mycket nöjda och glada denna söndagsmorgon. I går eftermiddag startade vi vår Gourmetklubb hemma hos oss kl 16,00 för att avnjuta lite god mat och drycker tillsammans. Vi är tre par som träffas tre gånger per år för att riktigt nörda ner oss i god mat och drycker. Temat är alltid valfritt för de som står för dagens middagar. I går var det våran tur och vi valde så klart att göra en riktigt klassisk Gås middag med vår twist. Våra middagar brukar oftast vara säsongsbetonat och vad är inte mer rätt i tiden än gåsmiddag? Det var ju Mårten gås den 10 november. Det är så fantastiskt kul att träffas så här och laga god mat, prata mat, fota mat och bara få njuta tillsammans.

.

Nu skall jag ta och förbereda något mysigt för pappa i familjen, det är ju faktiskt fars dag idag!

Grattis på er alla fina pappor där ute!

Kram/Carola

One thought on “Gåsmiddag med vår Gourmetklubb

  1. Laila Söderblom says:

    Råläcker meny. Supersnygga bilder. Vilka mat och fotokonstnären ni är! Tack för receptet! Tänk om jag någon gång skulle våga mig på en sådan avancerad meny! Jag får leka med tanken ett tag! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *