Sockerkaka med kanel & dadlar

Sockerkaka med kanel & dadlar

 

lusseeee

 

Sockerkaka med kanel & dadlar

.

.

 

Tjingeling

Vad är julen för dig? För mig är julen god mat och dryck. Aldrig bakas det så mycket hemma hos oss som under december månad! Vi använder mycket saffran, dadlar, fikon, kanel och ingefära under denna perioden. Fikon är en riktig favorit på julen i vår familj. Vi äter allt från färska fikon till torkade, vi bakar med fikon och vi lagar mat med fikon. På vårt julbord så brukar vi alltid ha beacon lindade dadlar som man gräddar i ugnen tills baconen blir knapriga, det är helt fantastiskt gott. Salt och sött möter varandra. Vår lilla dotter brukar säga att maten dansar i munnen när det är riktigt gott kombinerat. Om ni inte har testat det innan så gör det, ni kommer inte blir besvikna!

.

Nu kommer perioden då barnen skall ha med sig fika till skolan för olika aktiviteter, uppvisningar, lucia uppträdande och annat smått och gott. Då känns det bra att baka så man är beredd. Frysen är fullproppad redan haha.

Här om veckan så köpte jag världens sötaste små formar från Bakers.se  som jag tidigare skrev om i förra veckan. Det vackra stora kakfatet kommer också där i från. Jag gillade dessa små formar då man kan göra små portionen kakor. Vackert att duka upp, samt så är det perfekt om man har en massa olika allergier att ta hänsyn till. Har någon mjölk allergi, någon annan gluten så är det bara att grädda olika smeter i dessa formar. Alla kakor/bakelser ser likadana ut men det innehåller ändå olika ingredienser, smart va?!. Det är ju inget roligt att få en helt annan kaka än de övriga på festen bara för man har en allergi. Allergier är ju så vanligt nu för tiden så jag vet att dessa formarna kommer jag ha stor användning utav på olika bjudningar här hemma.

 

Sockerkaka med kanel & dadlar

 

Sockerkaka med kanel & dadlar

 

Sockerkaka med kanel & dadlar

 

Sockerkaka

 

Klassisk sockerkaka med smaker från julen

.

.En mjuk gräddad kaka som brukar vara populär både hos äldre och yngre. I dag har jag bakat smaksatt den med kanel och dadlar för att få de rätta julsmakerna. Grundreceptet har ni här:

.

.

Ingredienser

2 st ägg, 2 dl socker, 50 g margarin, 2 dl mjölk, 3 dl glutenfri mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 msk kanel, några hackade dadlar.

.

Gör så här:

Vispa upp ägg och socker poröst. Smält margarinet och häll ner mjölken i smöret. Blanda försiktigt i mjölmix, kanelen och bakpulver och rör till en jämn smet. Häll smeten i den formarna. Strö sedan över de hackade dadlarna över de små söta formarna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175°C i ca 15 minuter.

.

luss1
.

lussekatt

.

.

Kram/Carola

.

.

One thought on “Sockerkaka med kanel & dadlar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *